Ortho(ped)agogie (B-VIVZ-V1O027)

3 studiepuntenNederlands26 urenTweede semesterTweede semester
Defever Jan (coördinator) |  Defever Jan |  Peleman Erik |  N.
VIVES Z POC AD Orthopedagogie

DLR 1: de gegradueerde ondersteunt en begeleidt cliënten en cliëntgroepen in hun dagelijks leven op vlak van wonen, werken, leren en vrije tijd.

  • De gegradueerde in de orthopedagogische begeleiding bouwt een professionele begeleidingsrelatie uit met de cliënt en het netwerk van de cliënt (1.1. beginnend niveau).

DLR 2: De gegradueerde draagt in vertrouwde en nieuwe, complexe contexten methodisch bij tot het uitbouwen van een leefklimaat op maat.

  • De gegradueerde in de orthopedagogische begeleiding schept op een doordachte wijze een groeibevorderend opvoedings- en begeleidingsklimaat (2.1. beginnend niveau).
  • De gegradueerde in de orthopedagogische begeleiding bouwt een redenering op, gebaseerd op theoretische en methodische inzichten (2.3. beginnend niveau).

DLR 3: De gegradueerde verzamelt informatie in functie van het ondersteuningsplan en levert een actieve bijdrage aan het vormgeven en implementeren ervan. De gegradueerde doet dit in samenspraak met de cliënt, het cliëntsysteem, het team en andere betrokken actoren.

  • De gegradueerde in de orthopedagogische begeleiding observeert en inventariseert de vragen en noden van de cliënt en het netwerk van de cliënt (3.2. beginnend niveau).

DLR 11: De gegradueerde doet op basis van praktijkervaring en ontwikkelingen in de samenleving suggesties ter verbetering van de (ortho)(ped)agogische werking.

  • De gegradueerde in de orthopedagogische begeleiding past nieuwe inzichten ter verbetering van de (ortho)(ped)agogische werking toe (11.4. beginnend niveau).

/

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V1O001 : Ortho(ped)agogie

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Ortho(ped)agogie (B-VIVZ-V6O027)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-opdracht26 urenTweede semesterTweede semester
Defever Jan |  Peleman Erik |  N.
VIVES Z POC AD Orthopedagogie

Binnen ortho(ped)agogie gaan we in op de basistheorieën van het ortho(ped)agogisch werken. We reiken een aantal basisprincipes aan die een kader vormen van waaruit het (ortho)agogisch handelen vertrekt. Met (ortho)pedagogische visies zoals deze van Patterson, Ter Horst, Kok, McGee en Baart geven we de basisprincipes voor het creëren van een aangepast woon- en leefklimaat. Omdat dit opleidingsonderdeel in het eerste semesterpakket zit, willen we deze thema’s illustreren aan de hand van voorbeelden uit verschillende doelgroepen. Op deze manier krijgen studenten, vroeg in hun opleiding, een beeld van wat een orthopedagogische concept is en dit binnen verschillende settingen in het hulpverleningslandschap. Daarnaast staan we ook stil bij wat een basisopdracht is van de opvoeder/begeleider: nl. het omgaan met problemen. We kiezen hierbij voor een kennismaking met het oplossingsgericht denken en werken.  Met ‘Signs of Safety’ van Turnell bekijken we een toepassing van het oplossingsgerichte denken/werken en maken we een eerste stap in de richting van een verdieping in het omgaan met VOS.

VERPLICHT:

  • Team Graduaat Orthopedagogische begeleiding (2024). Orthopedagogie. Niet-gepubliceerde syllabus. Kortrijk: VIVES
  • Powerpointpresentaties kunnen studenten terugvinden op Toledo

Doorheen een aantal lessen krijgen de studenten een verwerkingsopdracht waarbij ze de visies van Patterson, Ter Horst, Kok, McGee en Baart dienen te vertalen naar hun praktijksituatie.

 

 

Evaluatieactiviteiten

Ortho(ped)agogie (B-VIVZ-V81954)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen, Gesloten vragen

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Het opleidingsonderdeel ‘Orthopedagogie’ wordt geëvalueerd door middel van een schriftelijk examen (gesloten boek).

Het examen staat op 100% van de eindscore

 

Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.

De examenmodaliteit in de 2e examenkans is dezelfde als bij de 1e examenkans.

Schriftelijk gesloten boek examen (100%)