Levensbeschouwing 2: rooms-katholieke godsdienst (B-VIVZ-V2JA34)

Doelstellingen
Doelstellingen
1.1. De vakinhoudelijke en vakdidactische kennis, vaardigheden, attitudes en competenties beheersen, inzetten, verfijnen, actualiseren, verdiepen en verbreden (DLR 3)
- Je integreert vakdidactische tips vlot en adequaat in jouw lessenreeks.
- Je maakt gebruik van methodieken om verhalen uit de Bijbel om een kindvriendelijke wijze te vertellen.
- Je analyseert Bijbelverhalen aan de hand van een checklist en literaire genres.
- Je ontsluit verhalencycli aan de hand van contrastervaringen, lezingen en leessleutels.
- Je koppelt de grondstructuur van enkele Bijbelverhalen aan de actuele problematieken.
- Je gebruikt achtergrondinformatie om de geboorteverhalen over Jezus te verbinden met gebruiken en rituelen.
- Je verzamelt en decodeert (visueel) materiaal om het kerkelijk en liturgisch jaar vanaf oktober tot december te illustreren.
1.3. Vakgebieden met elkaar verbinden en linken aan de leerplannen (DLR 3)
- Je selecteert bibliodramisceh werkvormen om verhalen uit de Bijbel te verwerken.
3.b.1. Doelstellingen en leerinhouden selecteren en formuleren vanuit de ontwikkelingsbehoeften (analyse van de lerende, de klas en de school) enerzijds en de opbouw van het leerplan anderzijds (DLR 1)
- Aan de hand van het klasprofiel inventariseer je de levensbeschouwelijke beginsituatie van de kinderen en integreer je dit in jouw lesuitwerking.
- Je neemt een open en kritische houding ten aanzien van het gebruik van handleidingen.
- Je selecteert extra lesimpulsen in overleg met mentor en lector om creatieve en interessante lessen rooms-katholieke godsdienst uit te bouwen op basis van handleidingen.
3.b.2. Differentiëren in doelstellingen voor individuele of groepen lerenden (DLR 1)
- Je biedt eigentijdse lesimpulsen aan om de leerlingen uit te nodigen om hun eigen ervaringen te linken aan de grondervaringen van enkele verhalecycli.
3.c.1. Krachtige, uitdagende leer- en ontwikkelingsomgevingen doelgericht ontwerpen op maat van (groepen) lerenden met o.a. oog voor variatie, differentiatie, vakoverschrijdende aanpak, zinvolle ICT-integratie, talen, actualiteit, EDO-principes, … (DLR 1)
- Je ontwerpt op basis van handleidingen en projecten enkele lessen rooms-katholieke godsdienst op basis van leerplandoelen en rekening houdend met het levensbeschouwelijk klasprofiel.
3.d.1. Een variatie aan krachtige ontwikkelingsmaterialen en leermiddelen selecteren, ontwerpen en doelgericht inzetten op maat van de lerenden, rekening houdend met het duurzaamheidsprincipe en een onderzoekende didactiek (DLR 1)
- Je verwerkt (digitale) informatiebronnen op een creatieve en kritische wijze.
- Je werkt levensbeschouwelijke impulsen bij enkele heiligen (Sint-Franciscus, Sint-Maarten en Sint- Nicolaas, ...)
3.e.10. Remediëren en bijsturen van het leer- en ontwikkelingsproces op basis van de evaluatie en de observatie (DLR 1)
- Vanuit de stage-observaties selecteer je didactische tips om de levensbeschouwelijke en religieuze groei van de leerlingen te ondersteunen.
4.2. Nieuwe werkvormen, projecten, organisatievormen, leermiddelen en onderwijstools, begeleidingsvormen e.d. ontwerpen, durven uitproberen, evalueren en - bij een positief resultaat - implementeren (DLR 5)
- Je selecteert creatieve en communicatieve impulsen en dito werkvormen om leerlingen kansen te geven om uitdrukking te geven aan hun (verlies)ervaringen en levensvragen.
- Je selecteert hagiodramische en bibliodramische werkvormen in combinatie met kijktafels en tweeluiken.
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Levensbeschouwing 2: rooms-katholieke godsdienst (B-VIVZ-V4JA34)




Inhoud
In het kader van de stage iwordt aandacht besteed aan het mentaal welzijn van kinderen door rustgevende tussendoortjes. Een prentenboek wordt aangereikt om te leren omgaan met verlieservaringen.
Verhalen uit de joods-christelijke traditie worden gedidactiseerd met behulp van bibliodramische werkvormen die ook bruikbaar zijn buiten de lessen godsdienst. We lezen enkele markante verhalen met een hoog symbolische gehalte en die voor de leerlingen de moeite waard zijn om te verwerken. De geselecteerde verhalen zijn ook terug te vinden in het ZILL- leerplan en handleidingen.
Naast het leren werken met verhalen bespreken we enkele belangrijke momenten uit het kerkelijk jaar. Spraakmakers als Sint-Franciscus, Sint-Maarten en Sint-Nicolaas worden in woord en beeld besproken. Speciale aandacht verdienen de geboorteverhalen en de kerstgebruiken.
Naar aanleiding van een leerwandeling wordt de (inter)levensbeschouwelijke communicatie geactiveerd door middel van ontmoetingen en bezoeken aan gebedshuizen en musea. We focussen ons op een drietal haalbare interlevensbeschouwelijke competenties (ILC’s) en hoe een interlevensbeschouwelijk dialoog tot stand kan komen buiten de schoolmuren en dit in functie van de stage.
Studiemateriaal
Digitale modules (Toledo)
Prentenboek 'De drie vogels' (Marinus van den berg).
Toelichting werkvorm
Hoorcollege
Evaluatieactiviteiten
Levensbeschouwing 2: rooms-katholieke godsdienst (B-VIVZ-V84788)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Het mondeling examen (100%) is gebaseerd op een studiewijzer. In dit document wordt het verloop van het examen en de afbakening van de leerstof in leerdoelen aangegeven.
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
In samenspraak met de lector wordt de leerstof voor de herkansing afgebakend.