Internationale handel EV (MW) (B-VIVZ-V2S287)

Doelstellingen
DLR 1 : De Bachelor BM heeft inzicht in contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen en hun onderlinge samenhang en kan dit inzicht toepassen in een ruime, geglobaliseerde en veranderende context.
DLR 3 : De Bachelor BM toont ondernemingszin, werkt zelfstandig, planmatig en nauwkeurig en handelt oplossingsgericht en innovatief om contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen te optimaliseren.
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V3S303 : Internationale handels- en betalingstechnieken 1e semester
V2S127 : Internationale handels- en betalingstechnieken 2e semester
V3S404 : Internationale handels- en betalingstechnieken
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor bedrijfsmanagement (Kortrijk) (Afstudeerrichting eventmanagement) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Internationale handel EV (MW) (B-VIVZ-V4S287)




Inhoud
Na het beëindigen van dit opleidingsonderdeel hebben de studenten een inzicht in het verloop van export- en importverrichtingen. Ze kunnen de documenten die van belang zijn bij buitenlandse handelsverrichtingen lezen en begrijpen, en verbanden tussen de betrokken partijen te herkennen.
Inleidend wordt er ingegaan op het belang van de Europese Unie voor internationale handel. De verschillende tussenpersonen in handel en expeditie worden voorgesteld. Alle Incoterms® gebruikt in internationale handel worden toegelicht. Vervoersvormen en de verschillende vervoersdocumenten komen aan bod. Bij internationale handel zijn uiteraard heel wat tussen personen nodig, ook die worden besproken Er wordt ingegaan op de douaneformaliteiten bij invoer, uitvoer en doorvoer in de Europese Unie (inclusief douanetarief en douanewaarde). Veel gebruikte betalingstechnieken in de internationale handel worden uitgelegd.
Na de theoretische benadering van internationale handel, wordt de aangereikte informatie toegepast door het bestuderen van reële export- en importcases.
Studiemateriaal
Verplicht studiemateriaal:
Lombaert, L. en Walters, B. (2021). Internationale Handels- en Betalingstechnieken. Handboek. Berchem: De Boeck. ISBN 978-94-641-7786-2 - Achtste druk. (via Vives)
Lahousse, V., Lombaert, L, Lycke I. en Van Der Schueren L. (2022). Caseboek Internationale Handels- en Betalingstechnieken. (niet-gepubliceerde syllabus). Kortrijk: Vives - Syllabus AJ 2022-2023 (via Vives).
Aanbevolen studiemateriaal:
Toledo : slides en extra informatie.
Toelichting onderwijstaal
De onderwijstaal voor dit vak is Nederlands
Toelichting werkvorm
Hoorcollege's tijdens de eerste 7 à 8 weken, waarin de theorie wordt gedoceerd.
Gedurende de volgende weken, worden de case study's klassikaal besproken, met ondersteuning van de lector.
Evaluatieactiviteiten
Internationale handel EV (MW) (B-VIVZ-V79983)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Op het einde van het semester volgt een schriftelijk examen over de volledige leerstof van dit opleidingsonderdeel. Dit schriftelijk examen bestaat uit een multiple-choice gedeelte en uit een gedeelte met open - en gesloten vragen gebaseerd op een examencase.
De helft van de punten van het schriftelijk examen op het einde van het semester staat op het multiple choice gedeelte; de andere helft staat op het oplossen van een nieuwe case.
Het multiple choice gedeelte wordt verbeterd op 20 punten, en bestaat uit 20 vragen, met giscorrectie (1 punt per goed antwoord, -0,33 punt per verkeerd antwoord, 0 punt indien de neutrale mogelijkheid “e) geen antwoord” aangeduid werd).
De oplossing van de case wordt eveneens verbeterd op 20 punten.
Enkel een eenvoudig rekentoestel van het studiegebied handelswetenschappen en bedriijfskunde-campus Kortrijk mag gebruikt worden.
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
Indien er een tweede zittijd moet afgelegd worden dan moet alle geziene leerstof gekend zijn.
Bij de tweede examenkans, volgt er opnieuw een schriftelijk examen waarbij er net als tijdens de eerste zittijd een gedeelte bestaat uit meerkeuzevragen (giscorrectie - idem als eerste zittijd) en een gedeelte uit open - en gesloten vragen gebaseerd op een examencase. Het gebruik van een eenvoudig rekentoestel van het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde-campus Kortrijk is toegestaan