Bachelorproef (B-VIVZ-V2S454)

Doelstellingen
- DLR 1 De Bachelor BM heeft inzicht in contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen en hun onderlinge samenhang en kan dit toepassen in een ruime, geglobaliseerde en veranderende context.
- DLR 3 De Bachelor BM toont ondernemingszin, werkt zelfstandig, planmatig en nauwkeurig en handelt oplossingsgericht en innovatief om contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen te optimaliseren.
- DLR 4 De Bachelor BM handelt klant- en servicegericht en bouwt zelfstandig netwerken uit en contacten op met verschillende stakeholders.
- DLR 5 De Bachelor BM maakt efficiënt en effectief gebruik van ICT-toepassingen ter ondersteuning van het management van bedrijven en organisaties.
- DLR 6 De Bachelor BM verzamelt, analyseert, interpreteert en evalueert autonoom wetenschappelijke en contextgebonden kwantitatieve en kwalitatieve data en kan hierover professioneel rapporteren en aanbevelingen formuleren en toont hierbij een kritische onderzoekende houding.
- DLR 7 De Bachelor BM communiceert schriftelijk en mondeling op een professionele wijze in de instructietaal van de opleiding en in minstens twee gangbare bedrijfstalen.
- DLR 8 De Bachelor BM werkt constructief samen als lid van een divers team en neemt verantwoordelijkheid in verschillende taken en rollen binnen een bedrijf of een organisatie.
- DLR 9 De Bachelor BM handelt op een ethische, deontologische en maatschappelijk verantwoorde wijze en reflecteert over het eigen handelen en dat van anderen.
- DLR 10 De Bachelor BM neemt verantwoordelijkheid over de eigen professionele ontwikkeling en volgt zelfstandig (internationale) tendensen op en integreert nieuwe inzichten.
Begintermen
De student heeft minstens 100 studiepunten van de opleiding effectief verworven (credits en toleranties).
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V2S489 : Bachelorproef
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor bedrijfsmanagement (Kortrijk) (Afstudeerrichting marketing) 180 sp.
- Bachelor Bedrijfsmanagement na graduaatsopleiding (Kortrijk) (Afstudeerrichting Marketing specialisatie marketingcommunicatie (na graduaat Marketing Support)) 90 sp.
- Bachelor Bedrijfsmanagement na graduaatsopleiding (Kortrijk) (Afstudeerrichting marketing specialisatie Retail & Store Management (na graduaat winkelmanagement)) 90 sp.
- Bachelor Bedrijfsmanagement na graduaatsopleiding (Kortrijk) (Afstudeerrichting marketing specialisatie salesmanagement (na graduaat Sales Support)) 90 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
11 sp. Bachelorproef (B-VIVZ-V4S454)




Inhoud
De studenten werken in groep een geïntegreerde reële marketingcase uit voor een opdrachtgever. Volgende zaken worden (mogelijk) uitgewerkt, afhankelijk van de case en de vraag van de opdrachtgever. De finale onderdelen van het werk worden afgestemd met de begeleidende docent.
- Analyse van de macro, meso- en micro-omgeving van de onderneming (SWOT) op basis waarvan de strategie bepaald wordt.
- Casespecifiek gedeelte.
Afhankelijk van de analyse en de vraag van de onderneming worden concrete uitwerkingen voorgesteld.
Studiemateriaal
Infobundels met richtlijnen voor de bachelorproef (beschikbaar via Toledo)
Ondersteunend materiaal: alle cursussen uit de opleiding zijn te raadplegen en kunnen als ondersteuning dienen bij het uitwerken van de diverse onderdelen van de bachelorproef.
Toelichting werkvorm
De opstart van de bachelorproef bestaat uit info-sessies in het eerste semester (verplicht – op uitnodiging via toledo) waar de indeling van de groepen en de mogelijke onderwerpen worden toegekend.
De groepsverdeling gebeurt random. Wijzigingen zijn niet mogelijk. Voor het toekennen van de onderwerpen wordt rekening gehouden met de wensen van de studenten, maar finaal beslist het begeleidende team op welk onderwerp de groep zal werken.
Tijdens het 2e semester t.e.m. de paasvakantie wordt er in groep aan het werk gewerkt.
De opstart gebeurt op bootcamp (verplicht 3 dagen aanwezig). De overige lesweken zijn er (verplichte) coachingsessies met de begeleiders.
Naast de verplichte sessies, vergadert de groep tussendoor en werkt zelfstandig verder. Er zijn twee (of drie indien nodig blijkt) peerassessments voorzien om de bijdrage van alle groepsleden te evalueren. En er is één taalcoaching voorzien voor een stuk ingediende tekst zodat de studenten ook hier de nodige begeleiding in krijgen.
In uitzonderlijke omstandigheden kan een deel van de contactmomenten op de campus vervangen worden door een online alternatief.
Evaluatieactiviteiten
Bachelorproef (B-VIVZ-V80853)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Het eindwerk wordt beoordeeld op inhoud (schriftelijk) en presentatie/verdediging (mondeling)
Er zijn daarnaast ook peerevaluaties waardoor de scores individueel per student kunnen aangepast worden.
Ook het taalkundige en vormelijke aspect van het eindwerk worden beoordeeld: als blijkt dat het werk inhoudelijk voldoende is maar ondermaats scoort op vorm en taal kan de jury beslissen om aan het werk een niet tolereerbaar cijfer toe te kennen.
Bij het niet afleggen van de eindpresentatie kan de student niet slagen voor dit OPO.
Meer gedetailleerde info over de puntenweging in de studiewijzer 'Richtlijnen Bachelorproef'
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
Wanneer een student niet slaagt voor dit opleidingsonderdeel herneemt hij individueel de zaken waarvoor hij niet geslaagd was. Dit kan gaan om volgende mogelijkheden:
- herwerken van het schriftelijk stuk van de bachelorproef (inhoudelijk en/of naar taal)
- opnieuw verdedigen van het eindwerk voor de marketingjury
De scores voor de peerevaluaties vervallen.