Doelstellingen
Doelstellingen Stage
- DLR2: De Bachelor BM ondersteunt actief verschillende actoren bij het realiseren van de (strategische) doelstellingen van een bedrijf of een organisatie.
- DLR3: De Bachelor BM toont ondernemingszin, werkt zelfstandig, planmatig en nauwkeurig en handelt oplossingsgericht en innovatief om contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen te optimaliseren.
- DLR5: De Bachelor BM maakt efficiënt en effectief gebruik van ICT-toepassingen ter ondersteuning van het management van bedrijven en organisaties.
- DLR7: De Bachelor BM communiceert schriftelijk en mondeling op een professionele wijze in de instructietaal van de opleiding en in minstens twee gangbare bedrijfstalen.
- DLR8: De Bachelor BM werkt constructief samen als lid van een divers team en neemt verantwoordelijkheid in verschillende taken en rollen binnen een bedrijf of een organisatie.
- DLR9: De Bachelor BM handelt op een ethische, deontologische en maatschappelijk verantwoorde wijze en reflecteert over het eigen handelen en dat van anderen.
- DLR10: De Bachelor BM neemt verantwoordelijkheid voor de eigen professionele ontwikkeling en volgt zelfstandig (internationale) tendensen op en integreert deze nieuwe inzichten.
Doelstellingen Talentontwikkeling
Binnen onze diverse professionele bacheloropleidingen ligt de focus niet enkel op de ontwikkeling van vakinhoudelijke beroepscompetenties, maar hebben we ook oog voor de persoonlijke ontwikkeling van (jong)volwassenen: Wat zijn jouw talenten? Wanneer ben jij op je best? Waar haal jij voldoening uit? Waar wil jij echt goed in worden? We willen de studenten inzicht bieden in hun persoonlijke kwaliteiten en hen de nodige tools aanreiken om deze optimaal te gebruiken en te ontwikkelen in hun studies, werk en vrije tijd. We baseren ons hiervoor op de zogenoemde sterke kanten-benadering waarbij de professionele ontwikkeling niet los gezien wordt van de persoonlijke ontwikkeling.
- DLR9: De Bachelor BM handelt op een ethische, deontologische en maatschappelijk verantwoorde wijze en reflecteert over het eigen handelen en dat van anderen.
Begintermen
Begintermen voor 'Stage':
De student heeft een credit behaald voor de praktijkvakken 'Praktijktraining 1' en 'Praktijktraining 2'.
De student heeft een credit behaald voor het 'Marketing Lab'.
De student heeft minstens 110 studiepunten van de opleiding effectief verworven (credits en toleranties) en zit in de afstudeerfase van de opleiding.
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V2S488 : Eindstage
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor bedrijfsmanagement (Kortrijk) (Afstudeerrichting marketing) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
8 sp. Stage MK (B-VIVZ-V4S455)




Inhoud
De stage duurt 40 dagen. De student zoekt hierbij een stageplaats die overeenkomt met de gekozen specialisatie (salesmanagement, markeringcommunicatie of retail & store management).
Extra voorwaarden :
Het is noodzakelijk dat :
1. er tijdens de stage voldoende gevarieerde commerciële taken aan bod komen, passend bij de gekozen specialisatie.
2. de stage gebeurt onder toezicht van een verantwoordelijk personeelslid van het bedrijf of de organisatie.
3. er in de stage waar mogelijk vreemde talen aan bod komen, gespreid over de ganse stageperiode.
4. de stage binnen 1 semester wordt afgewerkt. Stage kan niet gelopen worden tijdens de kerstvakantie en de maand januari of tussen 1 juli en 15 augustus.
Studiemateriaal
Alle concrete info wordt meegedeeld via documenten die ter beschikking staan op Toledo onder de cursus 3MK - Stage regulier, Verkorte Route en Micro Degree
Alle informatie, administratie en opvolging van de stage verloopt via het digitale leerplatform Toledo.
Toelichting werkvorm
- We verwachten van de student een actieve werkhouding tijdens de stage.
- Elke student krijgt vanuit de hogeschool een stagelector toegewezen en op het bedrijf zelf wordt de student gevolgd door een stagementor.
- De stage wordt door de stagelector wekelijks opgevolgd aan de hand van het stagelogboek en stage-opdrachten die de student doorstuurt via Toledo.
- Tijdens de stage is er zowel contact tussen de stagelector en de stagementor (telefonisch contact en bezoek), als tussen de stagebegeleider en de student (telefonisch contact).
- Na de stage is er een feedbackmoment voorzien tussen stagelector en de student.
De modaliteiten van hoe deze stage zal worden georganiseerd, krijgen vorm door overleg tussen de student, de stageplaats en de hogeschool en kunnen per student variëren. Uiteraard blijven de studiebelasting (aantal uur) en de te bereiken doelstellingen voor elke student dezelfde.
In uitzonderlijke omstandigheden die een normaal verloop van de stage onmogelijk maken, kan een deel van de stage vervangen worden door telewerk.
2 sp. Talentontwikkeling MK 3 (B-VIVZ-V4S211)




Inhoud
- Situering inhoud in leerlijn Talentontwikkeling (TO1 – TO2 –TO3)
- Soft skills op de werkvloer
- Personal Branding - Personal Brand Tree
- Persoonlijke profielanalyse (PPA) van Thomas.co (DISC-methode)
Dit vak dient niet te worden gevolgd door studenten die het verkort traject opnemen.
Studiemateriaal
- Eigen cursus bestaande uit ppt-voorstellingen.
- Online test: PPA (DISC-test) van Thomas.co
Toelichting werkvorm
Er worden interactieve werkcolleges van telkens 2 uur voorzien. Hierin wordt de theorie van het vak toegelicht. Deelname aan deze werkcolleges is verplicht om te kunnen slagen voor dit onderdeel. In uitzonderlijke omstandigheden kan een deel van de contactmomenten op de campus vervangen worden door een online alternatief.
Daarnaast dienen enkele individuele opdrachten te worden gemaakt als voorbereiding op een coachinggesprek (30 à 45 min.) dat later tijdens het semester plaatsvindt.
Tot slot wordt een schriftelijke opdracht in het stageportfolio geïntegreerd.
Richtlijnen voor studenten die het eerste semester op Erasmus zijn:
- De student krijgt aan het begin van het semester een mail toegestuurd door de docent met de leerstof. De student dient deze zelfstandig te verwerken vóór aanvang van het coachinggesprek.
- Indien gewenst wordt er de mogelijkheid geboden om via mail of een online sessie extra toelichting te vragen aan de docent
- Test afleggen bij voorkeur aan het eind van de Erasmuservaring (de studenten krijgen een link toegestuurd)
- Coachinggesprek bij het begin van het 2e semester
Evaluatieactiviteiten
Stage en talentontwikkeling MK 3 (B-VIVZ-V80854)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
V4S455 - Stage MK | 1-20/20 puntenschaal |
V4S211 - Talentontwikkeling MK 3 | 1-20/20 puntenschaal |
Evaluatie Stage:
De evaluatie is gebaseerd:
- op de beoordeling van de stage door de stagementor (via een evaluatieformulier) en door de stagelector.
- op de quotering van het wekelijkse stagelogboek en de stage-opdrachten. De instructies voor de opdrachten staan nauwkeurig beschreven in de stagegids op Toledo.
Bij het niet afleggen van alle gevraagde rapporteringsopdrachten kan de stagelector in overleg met de stagecoördinator beslissen de punten voor stage terug te zetten.
Verdere info over de weging van de onderdelen is te vinden in de stagegids.
Evaluatie Talentontwikkeling:
Om te kunnen slagen moet je aanwezig zijn op ALLE contactmomenten en deelnemen aan ALLE opdrachten.
Punten voor dit vak kunnen op volgende manieren behaald worden:
- medewerking tijdens de contactmomenten
- aanwezigheid tijdens de contactmomenten
- deelname coachinggesprek en bijkomende voorbereiding – zie toelichting tijdens de theoriesessies
- kennis van en het kunnen toepassen van het DISC-profiel
- opdracht DISC-profiel
- opdracht Personal Brand Tree
- tijdig invullen van het DISC-profiel
Indien de student niet slaagt voor stage, kunnen de punten Talentontwikkeling 3 teruggezet worden door de betrokken docenten.
Toelichting bij herkansen
Binnen dit opleidingsonderdeel zijn er deeloverdrachten bij een geslaagd deelresultaat:
- V4S455 - Stage MK (binnen en over academiejaar)
- V4S211 - Talentontwikkeling MK 3 (binnen en over academiejaar)
Tweede examenkans voor stage:
De student die tijdens de voorziene stageperiode niet aan zijn stageverplichtingen heeft voldaan, kan worden verwezen naar de tweede zittijd of naar een volgend academiejaar.
Indien een tweede zittijd toegestaan wordt door de opleidingshoofd, dan legt de student 20 extra stagedagen af, hetzij in juli, hetzij in augustus. Stageplaats en stageperiode moeten in overleg met de stagecoördinator van de opleiding worden vastgelegd ten laatste op 20/06/25.
Voor de student die aan de stageverplichtingen heeft voldaan, maar niet slaagt voor het opleidingsonderdeel stage omwille van een negatieve evaluatie van de administratieve elementen (logboek, niet respecteren afspraken, deadlines en contactmomenten), zal de student, naast 10 extra stagedagen, de opdracht krijgen om een specifiek competentiegerichte werkopdracht te vervullen, waarvan de inhoud bepaald wordt door de stagecoördinator van de opleiding. Stageplaats en stageperiode moeten eveneens in overleg met de stagecoördinator van de opleiding worden vastgelegd op 27/06/25.
Tweede examenkans voor Talentontwikkeling:
De materie die werd gezien tijdens de contactmomenten moet zelfstandig worden doorgenomen. Daarnaast wordt er een taak voorzien. De student dient hiervoor contact op te nemen met de docent die in zijn opleiding de theorielessen heeft gegeven.
Indien de student niet slaagt voor stage, kunnen de punten voor Talentontwikkeling 3 aangepast worden door de betrokken docenten.