Doelstellingen
Praktijktraining 2:
- DLR 3: De Bachelor BM toont ondernemingszin, werkt zelfstandig, planmatig en nauwkeurig en handelt oplossingsgericht en innovatief om contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen te optimaliseren.
- DLR 4: De bachelor BM handelt klant- en servicegericht en bouwt zelfstandig netwerken uit en contacten op met verschillende stakeholders.
- DLR 8: De Bachelor BM werkt constructief samen als lid van een divers team en neemtverantwoordelijkheid in verschillende taken en rollen binnen een bedrijf of een organisatie.
Europees Project:
- DLR 4: De bachelor BM handelt klant- en servicegericht en bouwt zelfstandig netwerken uit en contacten op met verschillende stakeholders.
- DLR 6: De Bachelor BM verzamelt, analyseert, interpreteert en evalueert autonoom wetenschappelijke en contextgebonden kwantitatieve en kwalitatieve data en kan hierover professioneel rapporteren en aanbevelingen formuleren en toont hierbij een kritische onderzoekende houding.
- DLR 7 Enkel Schriftelijke Vaardigheden: De Bachelor BM communiceert schriftelijk en mondeling op een professionele wijze in de instructietaal van de opleiding en in minstens twee gangbare bedrijfstalen.
- DLR 8: De bachelor BM werkt constructief samen als lid van een divers team en neemt verantwoordelijkheid in verschillende taken en rollen binnen een bedrijf of een organisatie. DLR 9: De bachelor BM handelt op een ethische, deontologische en maatschappelijk verantwoorde wijze en reflecteert over het eigen handelen en dat van anderen.
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V2S298 : International Skills
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor bedrijfsmanagement (Kortrijk) (Afstudeerrichting financiën en verzekeringen) 180 sp.
- Bachelor bedrijfsmanagement (Kortrijk) (Keuzetraject Immobiliën & verzekeringen) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
2 sp. Europees project (B-VIVZ-V4S622)




Inhoud
Studenten werken samen met de Nederlandse Hogeschool Windesheim (Zwolle) aan een Europees project.
Concreet betreft het een vergelijkend onderzoek van de Belgische en Nederlandse woonmarkt zowel in haar financiële en fiscale aspecten als in haar verzekeringsaspecten. Het is de bedoeling dat de studenten door dit project inzicht verwerven in de werking van beide woonmarkten, vaststellen in hoeverre beide markten van elkaar verschillen of gelijkenissen vertonen en evalueren in welke mate harmonisatie op Europees niveau nodig is. Op die manier wordt de internationale oriëntatie van de studenten vergroot en de drempel om grensoverschrijdend te studeren en eventueel later buiten de eigen landsgrenzen te werken, verlaagd.
Het startmoment vindt plaats begin oktober in Kortrijk. Het project waaraan de studenten gedurende een achttal weken werken, wordt begin december afgesloten. Er wordt een tweedaagse studiereis gepland waarbij dag 1 bezoek aan Amsterdam met aangepaste bedrijfsbezoeken en dag 2 doorreis naar de Hogeschool Windesheim in Zwolle voor de afronding van het project. Op de slotdag presenteert iedere groep de resultaten van hun gevoerde onderzoek tijdens de afgelopen weken.
In uitzonderlijke omstandigheden kan er overgeschakeld worden op (a)synchroon online samenwerking of (a)synchroon online leren.
Studiemateriaal
Europees Project:
- informatiebundel
- communicatieplatform (Toledo, Teams,...)
Toelichting werkvorm
Groepswerk
Europees Project:
De opdracht voor iedere groep staat uitgeschreven in de informatiebundel die ter beschikking wordt gesteld via Toledo.
Aan iedere groep wordt een begeleidende docent toegewezen.
De studenten dienen op geregelde tijdstippen tussentijdse verslagen/uitwerkingen in via het leerplatform (bv. Toledo, Teams, ...). Daarop wordt feedback gegeven door de begeleidende docent. Deze worden eveneens beoordeeld. De groepsleden houden contact met elkaar via het leerplatform of andere communicatietools (bv.Toledo,Teams ...).
In uitzonderlijke omstandigheden kan een deel van de contactmomenten op de campus vervangen worden door (a)synchroon online contactmomenten.
1 sp. Praktijktraining 2 (B-VIVZ-V4S623)




Inhoud
Deze OLA bestaat uit twee onderdelen:
- Hoe werken in groep? De student leert hoe hij of zij in groep kan werken en reflecteert over het eigen handelen binnen de groep.
- De student neemt drie stagedagen op en volgt de richtlijnen op Toledo voor de inhoud van de stage alsook de keuze van de stageplaats.
Studiemateriaal
Alle informatie zal beschikbaar gesteld worden op Toledo.
Toelichting werkvorm
Deze OLA bestaat uit twee onderdelen:
- In het eerste semester zijn er hoorcolleges "talentontwikkeling" waarbij de student een werkbaar kader krijgt om in groep te kunnen werken. Deze inhoud past de student onmiddelijk toe binnen de OLA 'Europees Project'.
- In semester 2 neemt de student drie stagedagen op. Deze dagen zijn ingeroosterd.
Evaluatieactiviteiten
Praktijktraining 2 en talentontwikkeling 2 (B-VIVZ-V82295)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
V4S622 - Europees project | 1-20/20 puntenschaal |
V4S623 - Praktijktraining 2 | 1-20/20 puntenschaal |
OLA Praktijktraining 2:
De OLA Praktijktraining 2 bestaat uit twee onderdelen en worden evenwaardig geëvalueerd.
Talentontwikkeling 2 (50%) - Werken in groep: Het vak wordt geëvalueerd aan de hand van de groepsopdracht binnen de OLA Europees project.
- persoonlijke portfolio met hierin persoonlijke opdrachten (Belbintest, persoonlijke reflectie, feedbackevaluatie,...)
- groeps-portfolio: opdrachten als reflectie op de groep (contract,..)
- Peerassessment over de groepswerking in semester 1 en semester 2
- Groepsgesprekken: Is de student kritisch over het eigen handelen? Kan de student een mening over de groepswerking of een medestudent voldoende onderbouwen? Neemt de student actief deel aan het gesprek? Heeft de student een constructieve houding ten aanzien van de groep?
Stage (50%): De student krijgt een beoordeling op basis van de evaluatie door de stagementor in samenspraak met de stagelector. Daarnaast krijgt de student een beoordeling op de inhoud van de stage-opdrachten. De modaliteiten van hoe deze stage zal worden georganiseerd, krijgen vorm in samenspraak tussen de student, de stageplaats en de hogeschool en kunnen per student variëren. Uiteraard blijven de studiebelasting en de te bereiken doelstellingen voor elke student dezelfde. In uitzonderlijke omstandigheden die een normaal verloop van de stage onmogelijk maken, kan een deel van de stage vervangen worden door aantoonbaar vergelijkbare opdrachten.
OLA Europees Project:
De evaluatie gebeurt op het afsluitmoment in Amsterdam door de begeleidende lector en dit op basis van de tussentijdse evaluatiemomenten, het schriftelijk eindresultaat en de presentatie van het eindresultaat.
Daarnaast beoordelen de groepen elkaar op de inhoud van het vooraf doorgenomen werk en de presentatie.
Binnen elke groep wordt eveneens een peerassessment georganiseerd. Het individueel resultaat van dit assessment wordt meegerekend in de eindbeoordeling.
De studenten die zich in de richting financiën en verzekeringen of immobiliën en verzekeringen inschrijven wanneer het project reeds van start is gegaan of wanneer het project afgesloten is, kunnen niet meer deelnemen aan dit opleidingsonderdeel. De introsessie en de afsluitende tweedaagse tijdens de studiereis zijn verplichte activiteiten die er aan gekoppeld zijn. Wie aan één van beide of aan beide niet deelneemt, kan niet slagen voor dit vak.
In uitzonderlijke omstandigheden kan de presentatie van het eindresultaat tijdens het afsluitmoment vervangen worden door een online presentatie.
Toelichting bij herkansen
Binnen dit opleidingsonderdeel zijn er deeloverdrachten bij een geslaagd deelresultaat:
- V4S622 - Europees project (binnen en over academiejaar)
- V4S623 - Praktijktraining 2 (binnen en over academiejaar)
Indien de student niet slaagt voor het OPO, dan betekent dit dat enkel het OLA waarvoor de student niet slaagde moet hernomen worden.
OLA Praktijktraining 2:
Bij een onvoldoende zal in functie van de deelopdrachten per groep en per student bekeken worden welke inhoud gegeven kan worden aan de tweede examenkans.
In uitzonderlijke omstandigheden kan het herexamen vervangen worden door een online alternatief.
OLA Europees Project:
Studenten die niet slagen voor dit opleidingsonderdeel moeten zelfstandig een paper schrijven rond de woningmarkt in een (door de lector opgelegd) Europees land. Van daaruit moet een vergelijking gemaakt worden met de Belgische vastgoedmarkt.
Het eindresultaat wordt gepresenteerd aan de begeleidende Belgische docenten. Wie niet heeft deelgenomen aan de eerste examenkans, kan ook niet deelnemen aan de tweede examenkans.
In uitzonderlijke omstandigheden kan de voorziene evaluatievorm vervangen worden door een online presentatie.