Productontwikkeling en innovatie (B-VIVZ-V2S583)

Doelstellingen
- DLR1: De Bachelor BM heeft inzicht in contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen en hun onderlinge samenhang en kan dit inzicht toepassen in een ruime, geglobaliseerde en veranderende context.
- DLR6: De Bachelor BM verzamelt, analyseert, interpreteert en evalueert autonoom wetenschappelijke en contextgebonden kwantitatieve en kwalitatieve data en kan hierover professioneel rapporteren en aanbevelingen formuleren en toont hierbij een kritische onderzoekende houding.
- DLR7: De Bachelor BM communiceert schriftelijk en mondeling op een professionele wijze in de instructietaal van de opleiding en in minstens twee gangbare bedrijfstalen.
- DLR8: De Bachelor BM werkt constructief samen als lid van een divers team en neemt verantwoordelijkheid in verschillende taken en rollen binnen een bedrijf of een organisatie.
- DLR9: De Bachelor BM handelt op een ethische, deontologische en maatschappelijk verantwoorde wijze en reflecteert over het eigen handelen en dat van anderen.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor bedrijfsmanagement (Kortrijk) (Supply Chain Management zonder vierde taal) 180 sp.
- Bachelor bedrijfsmanagement via verkorte route (na bachelor handelswetenschappen en bedrijfskunde) (Kortrijk) (Afstudeerrichting Supply Chain Management) 85 sp.
- Bachelor bedrijfsmanagement via flex-traject (Kortrijk) (Afstudeerrichting Supply Chain Management) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
4 sp. Productontwikkeling en innovatie (B-VIVZ-V4S583)




Inhoud
Deze cursus biedt studenten een diepgaand inzicht in allerlei thema’s die verband houden met innovatiemanagement en productontwikkeling. Door middel van interactieve hoorcolleges leren studenten hoe ze kunnen bijdragen tot het opzetten en implementeren van een innovatieproces waarin ideeën worden omgezet in waardecreërende producten en diensten. Studenten worden ondergedompeld in het besluitvormingsproces van innovatiemanagers (i.e., type en impact van innovaties, waardeketenanalyse, alliantievorming, innovatiestrategie, bedrijfsmodellering, etc.), alsook in het hoe, waar, wanneer en waarom van innovatie-initiatieven.
De ambities gaan echter verder dan het louter verschaffen van theoretische kennis. Hands-on ervaring wordt opgedaan via interactieve oefeningen en het in groep ontwikkelen van het voortraject van een productontwikkeling (i.e., ideegeneratie en selectie, haalbaarheidsanalyse). Van studenten wordt verwacht dat ze innovatie-inzichten vergaren waarmee ze creatieve oplossingen en nieuwe waardeontwikkeling binnen de organisatie kunnen ondersteunen.
Aan het einde van deze cursus moet studenten in staat zijn om:
- De specifieke eigenschappen van verschillende innovatievormen te verduidelijken;
- De impact die innovaties kunnen hebben op de organisatie in te zien;
- Het belang en de gevaren van innovatiemanagement te begrijpen;
- Te preciseren hoe innovaties ontstaan en diverse innovatieniveaus te vergelijken;
- De aantrekkelijkheid van product- en dienstideeën te evalueren;
- De haalbaarheid van innovatieprojecten na te gaan;
- De essentiële componenten van een innovatiestrategie toe te lichten;
- Innovatie-initiatieven te kaderen binnen de organisatiewaardeketen en het organisatienetwerk;
- Het voortraject van een productontwikkeling te doorlopen.
Studiemateriaal
- Toledo wordt gebruikt om slides te delen, templates beschikbaar te maken, werk in te dienen, etc.
- Eigen nota’s van de student
- Extra achtergrondinformatie:
- Trott, P. (2021). Innovation Management and New Product Development (7th edition). Pearson Education.
- Tidd, J. & Bessant, J. (2021). Managing innovation: Integrating technological, market and organizational change (7th edition). Wiley.
- Barringer, B.R. & Ireland, R.D. (2012). Entrepreneurship: Successfully launching new ventures (4th edition). Pearson Education.
Toelichting onderwijstaal
Deze cursus wordt gedoceerd in het Nederlands.
Toelichting werkvorm
Bedrijfsbezoek - Groepsopdracht - Hoorcollege - Oefeningen/opdrachten
Studenten mogen verwachten dat dit een dynamische, interactieve, maar veeleisende cursus is. De boeiende wereld van innovatiemanagement wordt via tal van praktijkvoorbeelden en interactieve oefeningen uitgelegd en verduidelijkt.
Deze cursus gaat er van uit dat studenten het vak marketing hebben gevolgd. Een rudimentair begrip van hoe organisaties werken is een voordeel.
Evaluatieactiviteiten
Productontwikkeling en innovatie (B-VIVZ-V83869)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Een schriftelijk examen beoordeelt de mate waarin de student de belangrijkste inzichten uit het cursusmateriaal heeft opgenomen. Zowel meerkeuzevragen (zonder giscorrectie) als open vragen zullen in het examen vervat zitten. Studenten mogen enkel gebruik maken van schrijfmateriaal. De houding van studenten tijdens de hoorcolleges wordt geëvalueerd. Daarnaast omvat de cursus de ontwikkeling van het voortraject van een productontwikkeling. Studentengroepen moeten hierbij aantonen dat ze adequaat een haalbaarheidsanalyse kunnen toepassen op een eigen projectidee. Voor het indienen van de groepstaak worden de indienvoorwaarden en deadlines bepaald door de docent en gecommuniceerd via Toledo. Studenten dienen gebruik te maken van de templates die op Toledo ter beschikking gesteld worden.
De eindcijfers worden bepaald door de docent zoals gecommuniceerd via Toledo en vermeld in het examenrooster. Het resultaat wordt berekend als een getal op een schaal van 20. Het eindcijfer is een gewogen score en bestaat uit de volgende onderdelen:
- 50% op een gesloten boek examen in de vorm van meerkeuzevragen en open vragen;
- 30% op het voortraject van een productontwikkeling (groepstaak – indienen via Toledo);
- 20% op bedrijfsbezoek + schrijven van een papaer (toepassing van het vak & inhoud op het bedrijf).
Als de gestelde deadlines voor de groepstaak niet worden gerespecteerd, is het eindcijfer "NA" (niet genomen) voor de hele cursus. Als de student niet deelneemt aan de groepstaak, is het eindcijfer "NA" (niet genomen) voor de hele cursus. Als de student niet deelneemt aan het examen, is het eindcijfer "NA" (niet genomen) voor de hele cursus. Studenten worden ook verwacht elkaars bijdrage tot de groepstaak te beoordelen via een “peer assessment” op Toledo. Deze beoordeling kan een correctie op de individuele score op de groepsopdracht van maximaal 20% veroorzaken.
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
Bij de herexamenmogelijkheid is het eindcijfer gebaseerd op:
- 100% op een gesloten boek examen in de vorm van meerkeuzevragen en open vragen.