HRM en sociale wetgeving (MW) (B-VIVZ-V2S610)

3 studiepuntenNederlands36 urenEerste semesterEerste semester
Rits Valérie (coördinator) |  Rits Valérie |  N.
VIVES Z POC PBA Bedrijfsmanagement

DLR 1: De Bachelor BM heeft inzicht in contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen en hun onderlinge samenhang en kan dit inzicht toepassen in een ruime, geglobaliseerde en veranderende context.

DLR 2: De Bachelor BM ondersteunt actief verschillende actoren bij het realiseren van de (strategische) doelstellingen van een bedrijf of een organisatie.

DLR 3: De Bachelor BM toont ondernemingszin, werkt zelfstandig, planmatig en nauwkeurig en handelt oplossingsgericht en innovatief om contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen te optimaliseren.

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. HRM en sociale wetgeving (MW) (B-VIVZ-V4S610)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-opdracht36 urenEerste semesterEerste semester
Rits Valérie |  N.
VIVES Z POC PBA Bedrijfsmanagement

In zijn beroepsleven zal de student geconfronteerd worden met HRM en regels uit het sociaal recht. Het is dan ook noodzakelijk dat hij of zij een zekere kennis heeft van de vertrekpunten en basisfilosofie van deze rechtstak en de toepassing van een aantal basisregels uit het arbeids- en socialezekerheidsrecht op de eigen (toekomstige) werksituatie kan inschatten. Er wordt stilgestaan bij de meest voorkomende situaties in een beroepsloopbaan, gaande van de sollicitatie,de aanwerving, schorsing/onderbreking van het arbeidscontract tot de beëindiging van de arbeidsrelatie. Hierbij worden de sociaalrechtelijke aspecten en implicaties besproken en verduidelijkt, Het (individueel en collectief) arbeidsrecht komt eveneens aan bod. Ook wordt een overzicht gegeven van het socialezekerheidsstelsel voor werknemers.

Niet enkel de wettelijke kennis rond personeelszaken is belangrijk. HRM-afdeling binnen een bedrijf managet een aantal zaken gerelateerd aan deze rechtstak. In deze cursus zal worden stilgestaan bij de rollen van HRM, belang van onthaal, opstellen van vacatures via verschillende kanalen, sollicatiegesprek, assessment en permanente bijscholing. 

Deel Sociale wetgeving: HOOP, R. en VERHEYDE, M., Sociaal Recht, ACCO-syllabus, meest recente versie (via Standaard boekhandel)

Deel HRM: presentaties docent (aangeboden via Toledo) aangevuld met gastcollege (verplichte aanwezigheid) en nota's van de student

Gastcollege - Individuele opdracht

Interactief hoor- en werkcollege: de theorie wordt geoefend aan de hand van casussen uit de praktijk.
Er is een individuele opdracht rond het luik HRM. Meer info in de les en op Toledo.

 

Evaluatieactiviteiten

HRM en sociale wetgeving (MW) (B-VIVZ-V83911)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Portfolio
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen
Leermateriaal : Wetboek/codex

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Het klassieke schriftelijke examen (16/20 ptn) waarbij zowel theoretische kennis als praktische toepassingen van zowel Sociale wetgeving als HRM getoetst worden,

Daarnaast moet er een individuele opdracht rond HRM (4/20 ptn) uitgewerkt worden, vanuit de input van het gastcollege. 

De inhoud en de deadline van de individuele opdracht wordt via Toledo gecommuniceerd, op basis van het gastcollege (verplichte aanwezigheid) 

In het schriftelijke examen zijn enkele meerkeuzevragen geïntegreerd, maar hierbij wordt geen giscorrectie toegepast. 

Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.

Zelfde modaliteiten als eerste examenkans.
De punten van de individuele opdracht van HRM worden behouden indien voldoende; anders dient deze herwerkt te worden, volgens de instructies van de docent. Deze instructies worden via mail meegedeeld.