Cost & Managment Accounting (B-VIVZ-V2S692)

5 studiepuntenNederlands48 urenEerste semesterEerste semester
Theuninck Johan (coördinator) |  Theuninck Johan |  N.
VIVES Z POC PBA Bedrijfsmanagement

DLR 1   De Bachelor BM heeft inzicht in contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen en hun onderlinge samenhang en kan dit toepassen in een ruime, geglobaliseerde en veranderende context.

DLR 3   De Bachelor BM toont ondernemingszin, werkt zelfstandig, planmatig en nauwkeurig en handelt oplossingsgericht en innovatief om contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen te optimaliseren.

DLR 6   De Bachelor BM verzamelt, analyseert, interpreteert en evalueert autonoom wetenschappelijke en contextgebonden kwantitatieve en kwalitatieve data en kan hierover professioneel rapporteren en aanbevelingen formuleren en toont hierbij een kritische onderzoekende houding.

Onderwijsleeractiviteiten

5 sp. Cost & Management Accounting (B-VIVZ-V4S692)

5 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-practicum-opdracht48 urenEerste semesterEerste semester
Theuninck Johan |  N.
VIVES Z POC PBA Bedrijfsmanagement

De opbouw van de cursus Cost & Management Accounting gebeurt volgens de logica van het opstarten van een vennootschap zoals jullie zullen toepassen voor jullie business project. Daarbij behandelen we in de diverse hoofdstukken: 

  • de voorstelling van de analytische boekhouding,
  • de invoering en verwerking van de gegevens mbt kostelementen,
  • berekeningsmethodes van de kosten,
  • de resultaten van de berekeningsmethodes,
  • de boekhoudkundige organisatie en registratie,
  • de budgettering

In het eerste hoofdstuk schetsen we het brede domein van cost & management accounting. De schema’s in dit hoofdstuk vormen de leidraad voor de studie van deze cursus. Voor de opmaak van een business plan voor een handels-, productie- of dienstenonderneming wordt eerst een gebudgetteerde kostprijsberekening opgemaakt. Met een break-even analyse kan het minimum aantal producten of diensten om noch winst of verlies te maken worden bepaald. Vertrekkend vanuit de strategie, leren jullie een budget op te maken dat de basis vormt voor een business plan. Deze onderwerpen komen aan bod van hoofdstuk 2 tot en met hoofdstuk 4.

In hoofdstuk 5 komt de analytische boekhouding en de kosprijsberekening van de kostenplaatsenmethode aan bod. In hoofdstuk 6 over management rapportering analyseren we hoe we belangrijke bedrijfsinformatie gestructureerd kunnen opbouwen en presenteren. Deze bedrijfsinterne informatie zal gebruikt worden om gefundeerde managementbeslissingen te nemen.

Van hoofdstuk 7 tot en met 9 analyseren we verschillende kostprijsmethodes waaronder de kostenplaatsenmethode, de kostprijsberekening bij massaproductie en stukproductie en enkele specifieke kostprijselementen in verband met massaproductie. We focussen op het belang van voorraadwaardering en de bepaling van het analytisch resultaat van een product, afdeling of business unit.

Vanaf hoofstuk 10 staat besluitvorming op basis van kosten- en opbrengsten informatie centraal. Dit wordt ​toegepast op casussen en op het businessplan van jullie business project.

In hoofdstuk 10 vergelijken we een traditioneel kostprijsmodel met het model Activity Based Costing. Afwijkingen analyseren ten opzichte van het budget, zowel aan omzet- als aan kostenzijde komt aan bod in hoofdstuk 11. Investeringsanalyse vormt een essentieel onderdeel in elke bedrijfsvoering en bestuderen we in hoofdstuk 12. Hieraan gekoppeld bespreken we de belangrijkste waarderingsmodellen van ondernemingen in hoofdstuk 13. 

Vanaf hoofdstuk 14 tot en met hoofdstuk 17 komen berekeningstechnieken aan bod die helpen om betere managementbeslissingen te nemen zoals: selectie van orders met een lage verkoopprijs, zelf doen of uitbesteden, winstgevendheidsanalyse en prijsbeslissingen, target costing en theory of constraints.

VERPLICHT: Theuninck, J., Cost & Management Accounting, cursus (niet-gepubliceerde syllabus). Kortrijk: Vives. - Syllabus (via Vives)
VERPLICHT: Theuninck, J., Cost & Management Accounting, oefenbundel (niet-gepubliceerde syllabus). Kortrijk: Vives. - Syllabus (via Vives)

De hoofdtaal van de cursus is het Nederlands. Er komen echter heel wat Engelse termen in de cursus voor die courant worden gebruikt in het bedrijfsleven. Veel van de presentaties zijn in het Engels.

Oefeningen/opdrachten

De focus ligt vooral op het toepassen van de basisprincipes van cost accounting. Dit gebeurt door het in groep en invidividueel oplossen van cases tijdens de lessen, en individueel buiten de contacturen.

De benodigde theorie voor de oefeningen wordt beknopt toegelicht tijdens de lessen. De meer gedetailleerde theorie neemt de student op zelfstandige basis door. 

De individuele opdracht wordt opgestart tijdens de lessen en buiten de contacturen verder afgewerkt.

In uitzonderlijke omstandigheden kan een deel van de contactmomenten op de campus vervangen worden door online lessen en begeleiding.

Evaluatieactiviteiten

Cost & Managment Accounting (B-VIVZ-V85893)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Paper/Werkstuk, Medewerking tijdens contactmomenten
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Rekenmachine

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal
V4S692 - Cost & Management Accounting1-20/20 puntenschaal

De evaluatie bestaat voor 80% uit het schriftelijk examen en voor 20% uit de opdracht.

Het schriftelijk examen bestaat voor ongeveer 75% uit oefeningen en voor ongeveer 25% uit theoretische vragen of toegepaste theoretische kennis. Bij de eventuele meerkeuzevragen tijdens het schriftelijke examen is er geen giscorrectie.

Voor de opdracht is er een permanente evaluatie tijdens de lessen, een peerevaluatie en een controle, en mogelijke correctie, door de docent.

Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.

Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.

Zelfde modaliteiten als bij de eerste examenkans.