Beroepspraktijk oncologie 1 (B-VIVZ-V33E58)
Doelstellingen
1. De oncologisch verpleegkundige bouwt autonoom, ook in niet vertrouwde en/of complexe zorgsituaties, een professionele relatie op met de oncologische zorgvrager die gericht is op het somatisch, sociaal, psychisch en existentieel welbevinden van de zorgvrager in een multiculturele omgeving.
2. De oncologisch verpleegkundige verleent evidence-based cliëntgerichte en –gestuurde verpleegkundige zorg op maat op een methodische wijze, ook in complexe en gespecialiseerde oncologische zorgsituaties. De oncologische verpleegkunde handelt conform de algemene en beroepsgerelateerde wetgeving met gebruik van klinische expertise, met verantwoordelijkheidszin en een ruime mate van initiatief.
3. De oncologisch verpleegkundige neemt gerichte initiatieven inzake preventie en past deze op alle niveaus adequaat toe. Hij/zij organiseert op een methodische wijze gezondheidspromotie en patiënteneducatie aan individuen en groepen. Hij begeleidt veranderingsprocessen bij de oncologische zorgvrager(s).
4. De oncologisch verpleegkundige is zich bewust van de waarden en normen van zichzelf en de oncologische zorgvrager en hoe die het professioneel handelen als verpleegkundige beïnvloeden. Hij/zij handelt op een ethisch verantwoorde wijze en vervult hierbij een voorbeeldfunctie voor anderen.
5. De oncologisch verpleegkundige ontwikkelt een visie op de oncologische verpleegkunde op basis van theoretische kaders en opgedane ervaringen, handelt in de eigen organisatie op basis van een kritische ingesteldheid tegenover zowel de visie op verpleegkunde als tegenover deze van de organisatie waarvoor hij zich inzet.
6. De oncologisch verpleegkundige bouwt intra- en interprofessionele relaties op en werkt efficiënt samen in het kader van gemeenschappelijke zorgdoelstellingen.
7. De oncologisch verpleegkundige communiceert op een deskundige en gestructureerde wijze zowel mondeling als schriftelijk over de zorgrelatie, de zorginhoud en het zorgproces met alle betrokkenen.
8. De oncologisch verpleegkundige organiseert en coördineert intra-, trans- en extramuraal de zorg voor de oncologische zorgvrager.
9. De oncologisch verpleegkundige bewaakt en bevordert de kwaliteit van de individuele en globale oncologische zorgverlening volgens de criteria van integrale kwaliteitszorg binnen de eigen organisatie.
10. De oncologisch verpleegkundige coacht en geeft leiding aan medewerkers in een gestructureerd team.
11. De oncologisch verpleegkundige zoekt op een gerichte en methodische manier vak- en wetenschappelijke literatuur op, beoordeelt de relevantie en bruikbaarheid ervan, integreert de nieuwe inzichten in de beroepsuitoefening en -ontwikkeling en participeert met inzicht aan praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek.
12. De oncologisch verpleegkundige draagt actief bij tot de profilering van het beroep, heeft een brede kijk op het maatschappelijk gebeuren en staat kritisch t.o.v. een economisch, sociaal en ethisch beleid.
13. De oncologisch verpleegkundige reflecteert continu op het eigen verpleegkundig handelen, analyseert zijn (leer)behoeften en vertaalt deze autonoom in initiatieven tot professionalisering en evenwichtig functioneren. (NVAO, 2013)
Begintermen
Bachelor in de verpleegkunde
Plaats in het onderwijsaanbod
Toleranties
Dit opleidingsonderdeel is niet tolereerbaar in de onderstaande opleiding(en):
Onderwijsleeractiviteiten
15 sp. Beroepspraktijk oncologie 1 (B-VIVZ-V53E58)
Inhoud
Voor het behalen van het postgraduaat in de oncologie – bijzondere beroepstitel moet je wettelijk 450u stage lopen binnen minstens 4 domeinen binnen de oncologische zorg. Namelijk binnen een ambulante setting vb. dagziekenhuis, een hospitalisatieafdeling zoals vb. een oncologische verpleegeenheid (C/D), op een afdeling radiotherapie en binnen de palliatieve setting. Van de 450u stage mag je maximum de helft (225u) op de eigen afdeling presteren. De te presteren 450 stage-uren zijn verdeeld over 2 opleidingsonderdelen (OPO’s) of stageblokken van elk 15 studiepunten, wat overeenkomt met 225 stage-uren. Deze opleidingsonderdelen OPO’s zijn Beroepspraktijk oncologie 1 en Beroepspraktijk oncologie 2. Gedurende een stageblok of OPO Beroepspraktijk oncologie wordt een traject van een oncologische patiënt, over verschillende afdelingen heen, gevolgd. Hoe dit traject concreet wordt ingevuld kan de student zelf beslissen. Bij het uittekenen van het traject dient rekening gehouden te worden met de verschillende domeinen binnen de oncologische setting die doorlopen moeten worden. Er dient minstens 40u stage gedaan te worden op een afdeling radiotherapie en binnen een palliatieve setting.
Studiemateriaal
De opdracht voor stage en het stagedossier 'Postgraduaat oncologie 2024-2025' worden digitaal via Toledo ter beschikking gesteld voor de student.
Toelichting werkvorm
Zie stagedossier 'Postgraduaat oncologie - BBT 2024-2025'
Evaluatieactiviteiten
Beroepspraktijk oncologie 1 (B-VIVZ-V84831)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Dit opleidingsonderdeel bestaat uit diverse evaluatieonderdelen (stageopdracht en stage-evaluatie).
Het 'Stagedossier Postgraduaat Oncologie BBT - 2024-2025’ bevat alle regels waar elke voor dit opleidingsonderdeel ingeschreven student zich aan moet houden. Daar kunnen tevens de sancties teruggevonden worden die van toepassing zijn bij het niet naleven van de regels.
Stage is niet tolereerbaar
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
Er is geen tweede examenkans.
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.