Inleiding integrale veiligheid (B-VIVZ-V3D166)
Doelstellingen
Dit vak draagt bij aan het realiseren van volgende leerresultaten van het opleidingsprofiel Bachelor in de Maatschappelijke Veiligheid:
De Bachelor Maatschappelijke Veiligheid verkent en analyseert een concreet vraagstuk/probleem/casus in het domein van de publieke of private veiligheid binnen een bredere context; Hij/zij ziet verbanden, schat het vraagstuk adequaat en genuanceerd in en identificeert risico's. De student...
- Beschrijft de maatschappelijke, filosofische, juridische, historische of internationale context van het vraagstuk / het probleem / de casus in het passende vakjargon
- Legt verbanden en trekt conclusies op basis van een kwaliteitsvolle argumentatie en onderbouwde inzichten
De Bachelor in de Maatschappelijke Veiligheid richt zich op mens en maatschappij. De student...
- neemt initiatieven die de leefbaaarheid en welzijn ten goede komen
- houdt bij elke interventie rekening met de ruimere context waarin de doelgroep functioneert.
Handelen als Veiligheidsdeskundige: in alles (probleemanalyse, onderzoek doen, beleid ontwikkelen, oplossingen genereren) zelfstandig, efficiënt, flexibel, weloverwogen, interdisciplinair, integraal, toekomstgericht en proactief handelen. De student...
- Onderscheidt, vindt en doet waar nodig beroep op relevante partners en instanties
- Maakt gebruik van verschillende modellen, raamkaders en instrumenten bij het analyseren of onderzoeken van een vraagstuk/de opdracht, het ontwikkelen en evalueren van beleid, plannen, oplossingen en maatregelen
- Beschrijft de theoretische referentiekaders die het professioneel handelen zouden kunnen sturen, kan hierin ook vooronderstellingen en risico's aanduiden.
- Kiest in zijn handelen de integrale benadering vanuit verschillende perspectieven en modellen
Begintermen
Er is geen specifieke voorkennis vereist. Wel wordt een interesse verwacht in de maatschappelijke actualiteit, en de betekenis ervan voor de ontwikkelingen op het vlak van ‘maatschappelijke veiligheid’. Een houding van permanente aandacht voor de actualiteit wordt sterk gewaardeerd. Dit betekent onder meer dat je in tijdschriften, kranten, televisie en internet oog hebt voor het thema.
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Inleiding integrale veiligheid (B-VIVZ-V5D166)
Inhoud
Het vak ‘Inleiding Integrale Veiligheid’ houdt de studie in van de basisconcepten - en modellen binnen het veiligheidsdomein en de recente maatschappelijke ontwikkelingen die een belangrijke invloed hebben op (onze beeldvorming rond) maatschappelijke dreigingen, veiligheid, angst- en onveiligheidsgevoelens. De media spelen hierbij vaak een belangrijke rol. In deze cursus gaan we dieper in op de verschillende aspecten die hiermee te maken hebben.
Studiemateriaal
Er wordt gebruik gemaakt van een eigen cursustekst van de docent. Deze syllabus kan je aankopen via de cursusdienst (webshop).
Aanvullend materiaal wordt op Toledo (Inleiding Integrale Veiligheid [V5D166] - AO) ter beschikking gezet. Dit omvat o.a. de powerpoints per hoofdstuk (inclusief enkele kennisclips) en enkele verwerkingsopdrachten.
Toelichting werkvorm
Er worden geen contactmomenten voorzien. Alle informatie wordt via Toledo (Inleiding Integrale Veiligheid [V5D166] - AO) aan de studenten aangereikt (zoals ppt's, kennisclips, en verwerkingsoefeningen,...) en zij worden verondersteld in zelfstudie de materie door te nemen.
Evaluatieactiviteiten
Inleiding integrale veiligheid (B-VIVZ-V71269)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
De evaluatie gebeurt aan de hand van een schriftelijk, gesloten boek-examen (100%), waarbij zowel kennis-, inzichts- als toepassingsvragen worden gesteld.
Raadpleeg de AO-jaarkalender van de opleiding voor de exacte data.
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
De evaluatie bij de tweede examenkans gebeurt eveneens aan de hand van een schriftelijk, gesloten boek examen (100%), waarbij zowel kennis-, inzichts- als toepassingsvragen worden gesteld.
Raadpleeg de AO-jaarkalender van de opleiding voor de exacte data.