Criminologie (B-VIVZ-V3D250)

3 studiepuntenNederlands4 urenBeide semestersBeide semesters
Hoedt Diederik (coördinator) |  Hoedt Diederik |  N.
VIVES Z POC PBA Maatschappelijke veiligheid

Dit vak draagt bij aan het realiseren van volgende leerresultaten van het opleidingsprofiel Bachelor in de Maatschappelijke Veiligheid.

De Bachelor Maatschappelijke Veiligheid verkent en analyseert een concreet vraagstuk/probleem/casus in het domein van de publieke of private veiligheid binnen een bredere context; Hij/zij ziet verbanden, schat het vraagstuk adequaat en genuanceerd in en identificeert risico's. De student...

  • Beschrijft de maatschappelijke, filosofische, juridische, historische  of internationale context van het vraagstuk / het probleem / de casus in het passende vakjargon
  • Legt verbanden en trekt conclusies op basis van een kwaliteitsvolle argumentatie en onderbouwde inzichten

 

Handelen als Veiligheidsdeskundige:  in alles (probleemanalyse, onderzoek doen, beleid ontwikkelen, oplossingen genereren) zelfstandig, efficiënt, flexibel, weloverwogen, interdisciplinair, integraal, toekomstgericht en proactief handelen. De student...

  • Beschrijft de theoretische referentiekaders die het professioneel handelen zouden kunnen sturen, kan hierin ook vooronderstellingen en risico's aanduiden.
  • Schat vooraf de mogelijkheden en beperktheden en gevolgen van bepaalde keuzes in en geeft dit aan

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Criminologie (B-VIVZ-V5D250)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College4 urenBeide semestersBeide semesters
Hoedt Diederik |  N.
VIVES Z POC PBA Maatschappelijke veiligheid

Deze cursus betreft een inleiding tot de criminologie, de wetenschap die zich bezig houdt met  criminaliteit als maatschappelijk fenomeen en probleem. De criminologie als wetenschap heeft een eigen onderzoeksobject: criminaliteit, delinquentie en deviantie, de maatschappelijke reactie op criminaliteit, het proces van criminalisering en decriminalisering… De criminologie maakt gebruik van verschillende disciplinaire invalshoeken om het onderzoeksobject te bestuderen (filosofie, sociologie, biologie, psychologie…).

Criminaliteit bepaalt in grote mate de maatschappelijke (on)veiligheid, evenals de wijze waarop je je als subject veilig of onveilig voelt. Het gaat om een maatschappelijk fenomeen én probleem, doch tegelijkertijd gaat het ook om een individuele ervaring. Als Bachelor in de maatschappelijke veiligheid zal je in situaties terecht komen waar van jou verwacht wordt dat je op een kritische wijze omgaat met de complexiteit van criminaliteit. Criminaliteit is immers geen eenduidig begrip. Daarom worden doorheen dit opleidingsonderdeel verschillende invalshoeken en denkbeelden aangereikt en wordt de multidisciplinariteit van de wetenschap aangetoond. Aangezien verschillende invalshoeken leiden tot verschillende wijzen van aanpak, is een inleiding in de criminologie als wetenschap van de criminaliteit onontbeerlijk. 

In de inleidende beschouwingen besteden we aandacht aan de definiëring van criminaliteit. Het gaat hier voornamelijk om het onderscheid tussen traditionele en kritische criminaliteitsdefinities. Ook wordt in dit onderdeel het studiedomein en de interdisciplinariteit van de wetenschap behandeld. Vervolgens nemen we de historische ontwikkeling van de criminologische wetenschap onder de loep. Hierbij gaat aandacht naar de voorgeschiedenis van de criminologie, de klassieke criminologische school en de veranderingen die de wetenschap heeft ondergaan onder invloed van het positivisme die geleid hebben tot het ontwikkelen van een empirische criminologie in de 19e eeuw. In een derde deel breien we hierop verder door verschillende criminaliteitsverklaringen te bestuderen. Aandacht gaat hierbij naar zowel biologische, psychologische als sociologische verklaringen van criminaliteit.

Syllabus.

Evaluatieactiviteiten

Criminologie (B-VIVZ-V73976)

Type : Examen buiten de normale examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Feedback mbt de evaluatie kan je na de puntenbekendmaking bekomen bij de vakdocent

Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.