Arbeid en veiligheid (B-VIVZ-V3D269)
Doelstellingen
Dit vak draagt bij aan het realiseren van volgende leerresultaten van het opleidingsprofiel Bachelor in de Maatschappelijke Veiligheid:
De Bachelor Maatschappelijke Veiligheid verkent en analyseert een concreet vraagstuk/probleem/casus in het domein van de publieke of private veiligheid binnen een bredere context; Hij/zij ziet verbanden, schat het vraagstuk adequaat en genuanceerd in en identificeert risico's. De student...
- Legt verbanden en trekt conclusies op basis van een kwaliteitsvolle argumentatie en onderbouwde inzichten
- Benoemt risicofactoren eigen aan het vraagstuk/het probleem/ de casus
Beleid en plannen lezen en maken: bijdragen aan de ontwikkeling, evaluatie en bijsturing van plannen en beleid inzake integrale veiligheid. De student...
- Houdt bij de ontwikkeling of bijsturing van een beleid en plannen rekening met geldende wetgeving en reeds bestaande beleidsplannen.
Handelen als Veiligheidsdeskundige: in alles (probleemanalyse, onderzoek doen, beleid ontwikkelen, oplossingen genereren) zelfstandig, efficiënt, flexibel, weloverwogen, interdisciplinair, integraal, toekomstgericht en proactief handelen. De student...
- Maakt gebruik van verschillende modellen, raamkaders en instrumenten bij het analyseren ofonderzoeken van een vraagstuk/de opdracht, het ontwikkelen en evalueren van beleid, plannen, oplossingen en maatregelen
Beschrijft de theoretische referentiekaders die het professioneel handelen zouden kunnen sturen, kan hierin ook vooronderstellingen en risico's aanduiden.
Begintermen
Aangezien dit opleidingsonderdeel samen met de opleidingsonderdelen risicomanagement en schrijftraining (of risico en rapportage) kan resulteren in het behalen van het getuigschrift van preventieadviseur niveau III, is het noodzakelijk de leerstof van deze vakken te beheersen en aan hun eindcompetenties te voldoen.
Verder wordt geen specifieke voorkennis verondersteld. Wel wordt een interesse verwacht in de maatschappelijke actualiteit, en de betekenis ervan voor de ontwikkelingen op het vlak van ‘maatschappelijke veiligheid’. Een houding van permanente aandacht voor de actualiteit wordt sterk gewaardeerd. Dit betekent onder meer dat je in tijdschriften, kranten, televisie en internet oog hebt voor het thema.
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Arbeid en veiligheid (B-VIVZ-V5D269)
Inhoud
Binnen het vak ‘Arbeid&Veiligheid’ wordt in eerste instantie ingegaan op het algemeen kader van veiligheid en welzijn op het werk. Zowel op beleidsmatig als op wetgevend vlak wordt dieper ingegaan op aspecten waarmee je als toekomstig preventieadviseur rekening moet houden.
In tweede instantie komen alle prominente betrokken partners aan bod. Zij worden gesitueerd binnen het werkveld van de preventieadviseur.
Daarna worden een aantal specifieke thema’s besproken, waarover je als preventieadviseur niveau III een zekere basiskennis moet bezitten. Het gaat om thema’s als persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen, arbeidsmiddelen, elektrische risico’s, omgevingsfactoren, brandrisico’s, arbeidsongevallen…
Studiemateriaal
- Castelein, D. (2023) Welzijn en veiligheid op het werk. (Ongepubliceerde cursus). Katholieke Hogeschool VIVES, Kortrijk.
- Alle PowerPoint presentaties die op Toledo te vinden zijn, behoren eveneens tot de te kennen leerstof.
Toelichting werkvorm
Er zijn mogelijkheden tot intervisiemomenten met de docent, mits contactname.
Er worden ingesproken lessen ter beschikking gesteld, om de verwerking van het vak te faciliteren.
Daarnaast staan voor de studenten dagonderwijs één of meerdere gastdocenten of studiebezoeken op het programma, waarbij vrijblijvend mag worden aangesloten - mits contactopname met de docent.
Evaluatieactiviteiten
Arbeid en veiligheid (B-VIVZ-V74008)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Mondelinge feedback kan verkregen worden tijdens het feedbackmoment.
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
De herkansing gebeurt op dezelfde wijze.