Sociale psychologie (B-VIVZ-V3F336)
Doelstellingen
De PBa sociaal werk ontwerpt en begeleidt sociaal- agogische processen, ook in niet-vertrouwde, complexe situaties. Hij wendt hiervoor zijn kennis, methodische vaardigheden en relevante onderzoeksresultaten op een effectieve en innovatieve wijze aan.
- In sociale psychologie gaat het over het effect dat mensen hebben op elkaar, hoe ze elkaar beïnvloeden (bewust en onbewust) in heel diverse situaties. De studenten kunnen dit dus meenemen bij het ontwerpen en begeleiden van sociaal-agogische processen.
De PBa sociaal werk hanteert verbale en non-verbale communicatie- en interactievormen, aangepast aan de aard van de sociaal-agogische processen.
- Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de sociale perceptie, hoe mensen elkaar zien. Studenten kennen het belang van nonverbaliteit in deze processen en zouden in staat moeten zijn om in het omgangsvormen daar rekening mee te houden.
De PBa sociaal werk werkt op een constructief- kritische manier samen in een team en de organisatie. Hij denkt actief mee na over beleid, doelstellingen en beheer van de organisatie, levert een bijdrage aan de uitvoering ervan en neemt daarvoor de verantwoordelijkheid op.
- Studenten leren in het hoofdstuk over sociale normen welke invloeden mensen ondergaan van de mensen rondom hen. Ze zijn vertrouwd met het conformerend gedrag van mensen in groepen en zijn gewaarschuwd tegen de mogelijke effecten van blinde gehoorzaamheid. Dit moet hen in staat stellen om een constructief-kritisch lid te zijn van een team.
Begintermen
Er wordt geen specifieke voorkennis verondersteld om de lessen te volgen, de cursus te studeren en een succesvol examen af te leggen.
De cursus Algemene Psychologie uit het eerste jaar legt wel een zekere basis waarop teruggevallen kan worden.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor maatschappelijke veiligheid afstandsonderwijs (Kortrijk) 180 sp.
- Bachelor sociaal werk via afstandsonderwijs (Kortrijk) 180 sp.
- Bachelor sociaal werk aanvullingstraject na graduaat sociaal-cultureel werk via afstandsonderwijs (Kortrijk) 91 sp.
- Bachelor sociaal werk aanvullingstraject na graduaat maatschappelijk werk via afstandsonderwijs (Kortrijk) 91 sp.
- Bachelor sociaal werk verkorte leerroute na bachelor of master via afstandsonderwijs (Kortrijk) 122 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Sociale psychologie (B-VIVZ-V5F336)
Inhoud
In feite bevat de Sociale Psychologie een veelheid van aparte onderzoeksthema's en theorieën over hoe een individu zich gedraagt in het bijzijn van anderen. In het handboek 'Je sociale ik' wordt dit overlopen in een negental hoofdstukken. Hoofdstuk 1 gaat in op de vraag: ‘Wat is Sociale Psychologie’, waarbij enkele randgebieden, de doelen en de werkwijze van de sociale psychologie worden beschreven. In hoofdstuk 2 bekijken we het hulpverlenend gedrag: waarom helpen wij, wanneer helpen wij en wie helpen wij? Het derde hoofdstuk gaat dieper in op een soort tegenhanger van hulpverlenend gedrag: agressie. In het vierde hoofdstuk komt het thema 'gehoorzaamheid' aan bod. Hoofdstuk vijf gaat over macht. In hoofdstuk zes behandelen we de manieren waarop wij onszelf en onze medemensen waarnemen en hoe wij over onszelf en onze medemensen denken. In hoofdstuk 7 gaat het over hoe we naar onszelf kijken. In hoofdstuk 8 zullen we het hebben over attitudes: hoe worden attitudes gevormd en gewijzigd. Het laatste hoofdstuk tenslotte geeft ons een zicht op hoe wij ons gedragen in een groep.
Studiemateriaal
Het handboek 'Je sociale ik' van Stijn Meuleman en Liesbeth De Winter, uitgeverij Borgerhoff en Lamberigts, editie 2023 (ISBN 9789072201478).
Toelichting werkvorm
afstandsonderwijs
Evaluatieactiviteiten
Sociale psychologie (B-VIVZ-V73723)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Het examen is schriftelijk met meerkeuzevragen. Iedere student krijgt meerdere vragen, gespreid over de gehele cursus. Puur geheugenwerk leidt niet tot een voldoendequotatie.
Wellicht wordt er voor de meerkeuzevragen geen giscorrectie toegepast, maar wordt er gewerkt met een hogere cesuur (bijvoorbeeld 19/30 behalen om te slagen voor de meerkeuzevragen).
In onvoorziene of uitzonderlijke omstandigheden (bv. inhaalexamens of examenverplaatsingen, of bij uitzonderlijke gebeurtenissen zoals een pandemie) kan de examenvorm evenwel afwijken (bijvoorbeeld een mondeling examen) of kan het een examen op afstand worden (bijvoorbeeld via Toledo).
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.