Human Resources management (B-VIVZ-V3G103)

Doelstellingen
Na het volgen van dit opleidingsonderdeel:
- heeft de student een referentiekader en visie omtrent HRM ontwikkeld
- is de student op de hoogte van de actualiteit in het domein van HRM
- heeft de student inzicht in de bestaande HR-technieken volgens de personeelscyclus
In dit opleidingsonderdeel worden deze DLR BaTP geëvalueerd:
DLR 1. De psychologisch consulent exploreert, in overleg met de cliënt, een psychosociale vraagstelling vanuit een wetenschappelijk onderbouwd biopsychosociaal referentiekader en houdt hierbij rekening met de context van de cliënt.
- Benoemt en leg uit welke de criteria van kwaliteitsvol diagnostisch handelen/praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek zijn
DLR 4. De PC kiest in functie van de vraagstelling en vanuit de eigen psychodiagnostische expertise de meest geschikte methode(n) en past die op correcte wijze toe om de vooropgestelde hypothesen te toetsen.
- Beschrijft de soorten onderzoeksmethoden om (psychodiagnostische) hypothesen te toetsen
- Beschrijft de toepasbaarheid, voor- en nadelen van de verschillende soorten onderzoeksmethoden
- Legt belangrijke kwaliteitscriteria van onderzoeksmethoden uit (validiteit, betrouwbaarheid, ethisch, praktisch)
DLR 7. De psychologisch consulent ontwikkelt in overleg met de cliënt een handelings- of preventieplan met duidelijke doelstellingen, en brengt dit mondeling en schriftelijk over, afgestemd op de taal en context van de cliënt.
- beschrijft de onderdelen / stappen van een dienstverleningsproces en legt deze uit (cf. het dynamisch psychologisch dienstverleningsmodel)
- benoemt en legt uit wat mogelijke noden en behoeften van de cliënt en context zijn
DLR 8. De psychologisch consulent implementeert en evalueert het handelings- of preventieplan, gebaseerd op een grondige kennis van leerprocessen, mogelijke begeleidingstrajecten, en methodieken voor gedrags- en inzichtverandering.
- somt verschillende begeleidingsmodellen en -methodieken op en legt deze uit
- benoemt criteria voor de evaluatie van de effectiviteit van begeleidingstrajecten
DLR 9. De PC ondersteunt vanuit de eigen counselingexpertise de cliënt met het verwerven van inzicht in zichzelf, in zijn situatie, in het handelings- of preventieplan en in de implicacties ervan.
- geeft de verschillende (levens)fasen weer waar een individu, team of organisatie zich in kan bevinden en de daarmee verbonden uitdagingen en nood aan begeleiding
DLR 10. De PC traint individuen en groepen op een actieve en gerichte wijze, met het oog op het ondersteunen van hun professionele of persoonlijke ontwikkeling.
- beschrijft en legt uit wat een professionele en persoonlijke ontwikkeling inhoudt
- beschrijft en legt uit wat een training is
- beschrijft en legt uit hoe een training op basis van een bepaalde vraag geselecteerd of ontwikkeld kan worden
- beschrijft en legt uit hoe een training geëvalueerd kan worden
Begintermen
De cursus wordt opgevat als een introductie tot de HRM-strategieën en -technieken. Voorkennis inzake algemene en sociale psychologie, organisatiepsychologie, inleiding psychodiagnostiek en psychodiagnostische methoden is aangewezen maar niet noodzakelijk. Belangrijker is de interesse van de student in het vakgebied en het vermogen van de student om inzicht en visie te ontwikkelen.
Gaandeweg wordt de link tussen deze cursus en de praktijk concreter (vanuit de opdrachten gedurende het jaar worden specifieke competenties en vaardigheden ontwikkeld) zodat de student na het volgen van de cursus de aangereikte HR-technieken ook daadwerkelijk kent.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor toegepaste psychologie (Kortrijk) (Afstudeerrichting Arbeids- en organisatiepsychologie) 180 sp.
- Bachelortoegepaste psychologie verkorte leerroute na bachelor- of masterdiploma in een sociaal-agogische opleiding (Kortrijk) (Afstudeerrichting Arbeids- en organisatiepsychologie) 67 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Human Resources management (B-VIVZ-V5G103)




Inhoud
De cursus wordt opgevat als een introductie in Human Resource Management waarbij de verschillende HR-instrumenten en beleidsmatige HR-strategieën aan bod komen. Eerst wordt een introductie gegeven in HRM met nadruk op strategisch HRM. Hierna wordt dieper ingegaan op competentie- en talentmanagement (m.i.v. functiestudie), rekrutering en employer branding, selectie en assessment, training en ontwikkeling, prestatiebeoordeling en prestatiemanagement, beloning en loopbaanmanagement. Deze thema's worden interactief aangebracht en geconcretiseerd via actuele praktijkvoorbeelden.
Studiemateriaal
Lievens, F. (2020). Human Resource Management. Back to Basics. Uitgeverij Lannoo campus, Leuven.
PowerPoint presentaties worden op Toledo beschikbaar gesteld.
Aanvullend casusmateriaal wordt tijdens de lessen voorzien.
Toelichting werkvorm
Interactieve hoorcolleges: hoorcolleges met interactieve oefeningen en individuele zoekopdrachten naar actualiteit, gekoppeld aan klasdiscussies en korte groepswerkjes
In geval van overmacht wordt het opleidingsonderdeel digitaal via toledo aangeboden waarbij de student online begeleid wordt in het doornemen en verwerken van de cursus.
Evaluatieactiviteiten
Human Resources management (B-VIVZ-V70253)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Aard van de evaluatie:
- een schriftelijk examen (gesloten boek), met kennis- & toepassingsvragen (85% van de punten).
- een opdracht die thuis wordt voorbereid. De opdracht bestaat uit het opzoeken van één artikel in relevante vakliteratuur. Dit artikel dient de student te linken aan één of meerdere hoofdstukken uit de cursus, aangevuld met de eigen mening en visie over het beschreven onderwerp. (15% van de punten).
De student wordt beoordeeld op:
- het volgen van de actualiteit, wat tot uiting komt in het aanbrengen en bespreken van het artikel betreffende het vakgebied HRM.
- de ontwikkelde visie op personeelsbeleid en kennis van HR-technieken op basis van de aangeboden leermiddelen, waarvan de student blijk geeft tijdens het examen.
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
Zelfde modaliteiten als in de eerste zittijd