Bio-esthetiek - didactische stage 2 (B-VIVZ-V3J308)

6 studiepuntenNederlands27 urenBeide semestersBeide semesters
Marichal Pascale (coördinator) |  Marichal Pascale |  N.
VIVES Z POC PBA Onderwijs: Secundair onderwijs

Door ervaring en reflectie wordt het veelomvattende en complexe beroep van leraar geleidelijk aangeleerd.

In het tweede jaar ligt het accent op het verder vervolmaken van/verdiepen in de volgende domeinspecifieke leerresultaten (DLR’s):

SO DLR 01: de Educatieve Bachelor in het secundair onderwijs ontwerpt krachtige en stimulerende leeromgevingen. Hij gebruikt passende werkvormen en evaluatiemethodieken ter ondersteuning van het leer- en ontwikkelingsproces. Hij concretiseert het zorg- en gelijke kansenbeleid van de onderwijsinstelling, met aandacht voor diversiteit en talensensibilisering.

SO DLR 02: de Educatieve Bachelor in het secundair onderwijs creëert een positief leer- en leefklimaat en speelt in op diversiteit. Hij herkent noden op vlak van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de lerenden en speelt er gepast op in. Hij begeleidt attitudevorming en bereidt de lerenden voor op maatschappelijke participatie.

SO DLR 03: de Educatieve Bachelor in het secundair onderwijs beheerst, actualiseert, verbreedt en verdiept zijn domeinspecifieke, vakinhoudelijke en vakdidactische expertise. Hij gebruikt een correcte, gepaste en uitdagende taal die de lerenden tot verdere ontwikkeling stimuleert. Hij begeleidt lerenden in hun onderwijsloopbaan.

SO DLR 04: de Educatieve Bachelor in het secundair onderwijs creëert een stimulerende, werkbare en veilige leef-, werk- of leerruimte. Hij gaat correct om met relevante administratieve taken.

SO DLR 05: de Educatieve Bachelor in het secundair onderwijs blijft de kwaliteit van zijn onderwijs ontwikkelen. Hij reflecteert systematisch en kritisch over zijn eigen functioneren, zijn klas- en schoolpraktijk.

Daarnaast komt de student reeds in aanraking met volgende domeinspecifieke leerresultaten:

SO DLR 06: de Educatieve Bachelor in het secundair onderwijs beheerst de communicatieve vaardigheden om in gesprek te gaan met ouders en verzorgers. Hij communiceert respectvol met oog voor diversiteit en houdt rekening met de complexiteit van de context.

SO DLR 07: de Educatieve Bachelor in het secundair onderwijs werkt zowel autonoom als teamgericht. Hij werkt samen en overlegt over de pedagogische en (vak)didactische opdracht en aanpak. Hij reflecteert met collega’s over het functioneren van het onderwijsteam.

SO DLR 10: de Educatieve Bachelor in het secundair onderwijs informeert zich over en denkt kritisch en met een open geest na over actuele maatschappelijke thema’s en ontwikkelingen vanuit zijn rol als leraar.

Hierbij willen we verwijzen naar het stagevademecum en het begeleidingsformulier dat terug te vinden is op Toledo – Stagedocumenten.

De opleidingsspecifieke leerresultaten die in deze stage aan bod komen, worden opgelijst in het stagevademecum.

Je kan pas starten met de didactische stage 2° jaar voor een vak als je voor datzelfde vak een credit verworven hebt voor didactische stage 1° jaar.

Dit opleidingsonderdeel is niet tolereerbaar in de onderstaande opleiding(en):

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Bio-esthetiek - didactische stage 2 (B-VIVZ-V5J308)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Stage27 urenBeide semestersBeide semesters
Marichal Pascale |  N.
VIVES Z POC PBA Onderwijs: Secundair onderwijs

De actieve stage 2° jaar is gespreid over drie periodes: 

  • De eerste periode (één week na de herfstvakantie) vindt plaats in een externe stageschool. De studenten hebben hiervoor een school naar keuze opgegeven en na goedkeuring nemen ze op de voorziene introductiedagen contact op. Gedurende deze periode presteert de student 4 uur per vak.
  • De tweede periode (2 weken in februari - maart) vindt plaats in dezelfde externe stageschool als die van de tweede periode. De studenten presteren de resterende 12 uur per vak.
  • De derde periode (één week na de paasvakantie) vindt (bij voorkeur) plaats in dezelfde externe stageschool als die van de eerste/tweede periode. De studenten presteren nu de resterende 6 uur per vak.

Na de stageperiode dient de student zijn stagemap in, maakt de reflectieopdracht en neemt deel aan het reflectiemoment.

Voor studenten met een aangepast traject, kunnen de periodes en de uren per periode afwijken.

Zowel voor de eerste periode als voor de tweede periode zijn observatiedagen voorzien. Meer informatie omtrent de observatieopdracht vind je terug op TOLEDO - Stagedocumenten.

In uitzonderlijke omstandigheden kunnen stageactiviteiten geheel of gedeeltelijk verschoven worden of vervangen worden door alternatieve opdrachten.

Afhankelijk van de score toegekend na de tweede periode, kan de student periode 3 op een andere manier invullen. Behaalt de student een score A (>= 14), dan heeft de student de keuze om de stage in periode 3 verder af te werken of niet. Maw de student kan vrijgesteld worden voor stage in periode 3. De vrijgekomen tijd kan nuttig ingevuld worden met andere activiteiten (focus op stage van het andere vak, focus op andere vakken, bijkomend OPO opnemen).

Hens, N. & Marichal, P. Stagevademecum (niet gepubliceerde syllabus). Torhout: VIVES – syllabus (via VIVES)

De nodige documenten en opdrachten voor de stage zijn beschikbaar op TOLEDO in de community "Stagedocumenten". Daar vind je ook het stagevademecum terug waarin de richtlijnen ivm stage omschreven staan.

Zelfstandig werk
Groepswerk indien de les wordt gegeven door verschillende studenten of wanneer er voor opeenvolgende lessen afspraken moeten gemaakt worden.

Studenten krijgen in de lessen vakdidactiek duidelijke aanwijzingen voor het opstellen van lesvoorbereidingen en het vakdidactisch handelen.
Concrete lesopgaven kunnen in de dagen voorafgaand aan de stage besproken worden tijdens de lessen.
Er is extra  begeleiding voorzien tijdens de didactische ateliers en gedurende de voorbereidingsweek zijn zowel stagebegeleiders als pedagogen beschikbaar om bij te sturen.

In uitzonderlijke omstandigheden kunnen stageactiviteiten geheel of gedeeltelijk verschoven worden of vervangen worden door alternatieve opdrachten.

Evaluatieactiviteiten

Bio-esthetiek - didactische stage 2 (B-VIVZ-V72239)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Procesevaluatie
Leermateriaal : Geen

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Tussentijdse evaluatie
Na iedere stageperiode wordt een tussentijdse evaluatie gehouden. Deze evaluatie gebeurt door de stagebegeleider(s) op basis van dezelfde criteria als voor de eindevaluatie (zie hierna).
De evaluatie wordt toegelicht aan de student tijdens een gesprek met de stagebegeleider.

De evaluatie maakt gebruik van lettercodes (zoals door VIVES voorgeschreven):

  • Code A: 14 of meer (“onderscheiding”, m.a.w. de competenties zijn ruim voldoende bereikt)
  • Code B: 10 tot en met 13 (“voldoende”)
  • Code C: 8 of 9 (“tolereerbaar”, maar OPO’s stage zijn niet tolereerbaar)
  • Code D: 7 of minder (“onvoldoende”)

Indien de student na de tweede periode code A behaalt, mag de student zelf beslissen om de stage in periode 3 af te werken of niet. Indien de student zijn stage niet verder afwerkt, dan wordt de stage als afgewerkt beschouwd en wordt het cijfer van de tussentijdse evaluatie meteen het eindcijfer.

Eindevaluatie
Het syntheseverslag van de stagebegeleider is in essentie gebaseerd op de beoordeling door de stagebegeleider(s), waarbij volgende elementen het eindcijfer positief of negatief kunnen beïnvloeden, zonder dat er sprake kan zijn van een rekenkundig gemiddelde:

  • de begeleidingsformulieren van de stagementor(en)
  • het syntheseverslag van de stagementor(en)
  • de reflectie
  • de inzet en houding van de student tijdens de stageperiode
  • het naleven van de stageverplichtingen ten aanzien van VIVES campus Torhout en de stageplaats, zoals opgenomen in het stagevademecum,evenals van de gemaakte afspraken.

Het eindcijfer wordt bepaald door de examencommissie op basis van het syntheseverslag, opgesteld door de stagebegeleider(s).

Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met de gemaakte progressie in het voordeel van de student, maar ook omgekeerd.
Indien de student de stage niet volledig heeft afgewerkt, kan niet slagen voor stage.
Het opleidingsonderdeel didactische stage kan niet getolereerd worden. Er is geen tweede examenkans mogelijk voor dit opleidingsonderdeel tijdens de grote vakantie.

Bij onvoldoende activiteiten al dan niet wegens overmacht of ziekte, kan een inhaalstage opgelegd worden. Een didactische stage kan zich niet situeren tijdens de grote vakantie. Bij afwezigheid op stageactiviteiten kan de stagebegeleider in samenspraak met de examencommissie bijkomende vervangopdrachten opleggen. Wie deze activiteiten - welke schriftelijk worden medegedeeld – niet nakomt, kan niet slagen voor stage.

Er is geen tweede examenkans.
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.