Customs Fundamentals (B-VIVZ-V3S214)

Doelstellingen
DLR01 De Bachelor BM heeft inzicht in contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen en hun onderlinge samenhang en kan dit inzicht toepassen in een ruime, geglobaliseerde en veranderende context.
DLR03 De Bachelor BM toont ondernemingszin, werkt zelfstandig, planmatig en nauwkeurig en handelt oplossingsgericht en innovatief om contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen te optimaliseren.
DLR04 De bachelor BM handelt klant- en servicegericht en bouwt zelfstandig netwerken uit en contacten op met verschillende stakeholders.
DLR05 De Bachelor BM maakt efficiënt en effectief gebruik van ICT-toepassingen ter ondersteuning van het management van bedrijven en organisaties.
DLR10 De Bachelor BM neemt verantwoordelijkheid voor de eigen professionele ontwikkeling en volgt zelfstandig (internationale) tendensen op en integreert deze nieuwe inzichten.
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V3S194 : Customs Fundamentals
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor bedrijfsmanagement (Kortrijk) (Afstudeerrichting Supply Chain Management) 180 sp.
- Bachelor bedrijfsmanagement via verkorte route (na bachelor handelswetenschappen en bedrijfskunde) (Kortrijk) (Afstudeerrichting Supply Chain Management) 85 sp.
- Micro degree Supply Chain Management 54 sp.
- Bachelor Bedrijfsmanagement na graduaatsopleiding (Kortrijk) (Afstudeerrichting Supply Chain Management (na graduaat Transport en logistiek)) 90 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
6 sp. Customs Fundamentals (B-VIVZ-V5S214)




Inhoud
Deel 1: met deze cursus leren we de specifieke douaneterminologie en het gebruik van het Enig document kennen. Naast de basisbegrippen verwerven we kennis over de berekeningen van invoerrechten en de douanewaarde. Het bepalen van de goederencode met de nodige aanvullingen zoals antidumpingrechten en compenserende rechten, schorsing en contigenten zal zeker niet ontbreken. Berekening van douanewaarde is een belangrijk onderdeel, daarvoor moeten uiteraard de incoterms gebruikt worden. Wanneer goederen de Unie binnenkomen moet de juiste douaneregeling gekozen worden. Het luikje btw is een belangrijk onderdeel.
De nieuwe systemen AES- IDMS die het PLDA systeem zullen vervangen worden eveneens besproken.
Deel 2: we bestuderen de oorsprong van goederen. De preferentiële gevolgen van al dan niet oorsprong worden met voorbeelden grondig uitgelegd. Invoer van goederen voor het vrije verkeer en ten verbruik is verschillend van goederen binnenbrengen. Economische douaneregelingen zijn eveneens een belangrijk onderdeel. Aangezien België een verwerkte industrie is, is het ook noodzakelijk dat de goederen worden uitgevoerd. Alle mogelijke douaneregelingen voor export komen dan ook aan bod. Bij accijnzen maken we een onderscheid tussen accijnsgoederen en accijnsproducten. Hoe bewegen accijnsgoederen binnen de Unie, waar en door wie worden de accijnzen betaald? Uiteraard bekijken we de gevolgen van de Brexit op douane technisch vlak.
Studiemateriaal
Verplicht: Verbeken J.en Celis K. (2021), Douane en Accijnzen - 5de druk - Intersentia - ISBN 978 940 001 142 7 via VIVES
Aanbevolen: ppt op Toledo Ultra
Toelichting werkvorm
Hoorcollege - Oefensessie
Dit handboek met bijgevoegde ppt worden via hoorcollege en oefening aangebracht.
In de hoorcolleges wordt de theorie toegelicht.
Praktische oefeningen moet de student kunnen verwerken. De student kan de complexe regelgeving, procedures en tarifering toepassen. Er wordt verwacht dat de student accijnzen kan berekenen, EUR 1, een CVO, een aanvraag ATA, ed. kan invullen. De oefeningen maken een groot deel uit van het examen.
Evaluatieactiviteiten
Customs Fundamentals (B-VIVZ-V85588)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
V5S214 - Customs Fundamentals | 1-20/20 puntenschaal |
Deelexamen | 1-20/20 puntenschaal |
De student kan een eenvoudige aangifte invullen, kan douanewaardes berekenen om invoerrechten te berekenen. Het opzoeken van goederencodes wordt via Tarbel aangeleerd en wordt bevraagd in het examen door toepassing van de regels.
Het vak wordt in twee delen geëvalueerd:
Eerste Deel: Januari (schriftelijke toets over de eerste helft van de leerstof) (50% van de punten)
Tweede Deel: Juni (schriftelijke toets over de tweede helft van de leerstof) (50% van de punten)
Theoretische kennis en praktisch inzicht in de verschillende douaneregelingen en accijnswetgeving peilen: memoriseren van de leerstof is daarbij belangrijk, maar volstaat niet.
Praktijkvoorbeelden kunnen oplossen.
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
Het vak wordt in twee delen geëvalueerd:
Eerste Deel: Januari (schriftelijke toets over de eerste helft van de leerstof) (50% van de punten)
Tweede Deel: Juni (schriftelijke toets over de tweede helft van de leerstof) (50 % van de punten)
Bij een tweede kans wordt de leerstof in zijn totaliteit bevraagd.