Stage en talentontwikkeling (MW) (B-VIVZ-V3S222)

17 studiepuntenNederlands24 urenBeide semestersBeide semesters
Delameilleure Kathleen (coördinator) |  Delameilleure Kathleen |  Seeldraeyers Ellen |  Verbrugghe Evelien |  N.
VIVES Z POC PBA Bedrijfsmanagement

DLR01 De Bachelor BM heeft inzicht in contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen en hun onderlinge samenhang en kan dit inzicht toepassen in een ruime, geglobaliseerde en veranderende context.

DLR03 De Bachelor BM toont ondernemingszin, werkt zelfstandig, planmatig en nauwkeurig en handelt oplossingsgericht en innovatief om contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen te optimaliseren.

DLR05 De Bachelor BM maakt efficiënt en effectief gebruik van ICT-toepassingen ter ondersteuning van het management van bedrijven en organisaties.

DLR06 De Bachelor BM verzamelt, analyseert, interpreteert en evalueert autonoom wetenschappelijke en contextgebonden kwantitatieve en kwalitatieve data en kan hierover professioneel rapporteren en aanbevelingen formuleren en toont hierbij een kritische onderzoekende houding.

DLR07 De Bachelor BM communiceert schriftelijk en mondeling op een professionele wijze in de instructietaal van de opleiding en in minstens twee gangbare bedrijfstalen.

DLR08 De Bachelor BM werkt constructief samen als lid van een divers team en neemt verantwoordelijkheid in verschillende taken en rollen binnen een bedrijf of een

organisatie.

DLR09 De Bachelor BM handelt op een ethische, deontologische en maatschappelijk verantwoorde wijze en reflecteert over het eigen handelen en dat van anderen.

Stage en talentontwikkeling kan pas opgenomen worden in het ISP als een student minstens 110 stp heeft verworven bij de start van het academiejaar.

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V3S205 : Stage

Onderwijsleeractiviteiten

15 sp. Stage (B-VIVZ-V5S222)

15 studiepuntenNederlandsWerkvorm: StageTweede semesterTweede semester
Seeldraeyers Ellen |  Verbrugghe Evelien |  N.
VIVES Z POC PBA Bedrijfsmanagement

De reguliere student onderneemt een 55-daagse stage in het tweede semester bij een zelfgekozen bedrijf, geselecteerd uit een bestaande lijst of via een zelf aangebrachte vacature.

Tijdens de stage voert de student taken en opdrachten uit zoals opgelegd door het bedrijf en door de hogeschool en draagt daarbij verantwoordelijkheid voor de nauwkeurigheid en correctheid van de uitgevoerde werkzaamheden.

Aanbevolen: Seeldraeyers E – Lahousse V.. (2024), Stagegids (niet-gepubliceerde syllabus). Kortrijk: Vives. - Syllabus (via Toledo Ultra)

Werkplekleren

De specifieke verwachtingen, opdrachten en regels zijn beschikbaar in de Toledo Ultra-cursus en worden verduidelijkt tijdens de infosessie.

Deze OLA omvat een stage van ongeveer 55 dagen op de werkvloer. De organisatie van deze stage wordt in overleg bepaald tussen de student, de stageplaats en de hogeschool, en kan per student verschillen.

De student kiest zelf een stagebedrijf uit een bestaande lijst of brengt zelf een geschikte vacature aan. Op de stageplaats wordt de student begeleid door een stagementor.

De studiebelasting (aantal uren) en de te bereiken doelstellingen zijn voor elke student hetzelfde.

2 sp. Talentontwikkeling 3 (B-VIVZ-V5S132)

2 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-practicum-opdracht24 urenBeide semestersBeide semesters
Delameilleure Kathleen |  N.
VIVES Z POC PBA Bedrijfsmanagement

Binnen onze professionele bacheloropleiding ligt de focus niet enkel op de ontwikkeling van vakinhoudelijke beroepscompetenties maar hebben we ook oog voor de persoonlijke ontwikkeling van (jong)volwassenen: Wat zijn jouw talenten? Wanneer ben je op je best? Waar haal jij voldoening uit? Waar wil je echt goed in worden? 

Inhoud:

- Situering inhoud in de leerlijn Talentontwikkeling (TO1 -TO2 - TO3)

- Soft skills op de werkvloer

- Personal branding

- DISC-theorie

- Persoonlijke profielanalyse (PPA) van Thomas International

 

 

Aanbevolen: Delameilleure, K.(2024). Powerpointslides lessen talentontwikkeling 3. HWB&TI, VIVES. 

Online test Persoonlijke Profielanalyse (DISC-test) van Thomas International - computer 

Hoorcollege - Individuele opdracht

De theorie wordt gegeven in hoorcolleges met verplichte aanwezigheid. De student vult zelfstandig thuis de persoonlijke profiel analyse in. De persoonlijke profiel analyse en de kennis van de DISC-theorie worden besproken in een individueel coaching gesprek, wat voorbereid wordt door de student door middel van enkele individuele opdrachten. Tot slot maakt de student een schriftelijke toepassing op het DISC-profiel tijdens de stage. Bij het gehele proces is het belangrijk dat de student de deadlines respecteert.

Richtlijnen voor studenten die in het eerste semester op Erasmus of stage zijn:

- de student dient de theorie zelfstandig te verwerken. 

- de student kan via mail of MS Teams extra toelichting vragen aan de docent

- de PPA kan op afstand worden ingevuld

- het coachinggesprek kan via MS Teams of bij het begin van het tweede semester

In uitzonderlijke omstandigheden kunnen de contactmomenten of kan een deel van de contactmomenten op de campus vervangen worden door synchroon en/of asynchroon online onderwijs.

Evaluatieactiviteiten

Stage en talentontwikkeling (B-VIVZ-V85601)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Procesevaluatie, Verslag, Portfolio
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Computer

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal
V5S222 - Stage1-20/20 puntenschaal
V5S132 - Talentontwikkeling 31-20/20 puntenschaal

Stage

De student wordt beoordeeld op basis van de evaluatie door de stagementor in samenspraak met de stagebegeleider. Daarnaast wordt de inhoud van de logboeken beoordeeld. Halverwege de stage, tussen de vierde en vijfde week, vindt er een tussentijdse evaluatie plaats.

In de laatste week van de stage vindt de eindevaluatie plaats, samen met de stagementor. De definitieve punten worden toegekend door de stagebegeleider.

Talentontwikkeling 3

De student wordt beoordeeld op basis van actieve participatie aan de lessen, het maken van de opdrachten, het respecteren van de deadlines, het invullen van de Persoonlijke Profielanalyse, de voorbereiding coachinggesprek en het coachinggesprek waarbij kennis verwacht wordt van het DISC-profiel en de toepassing ervan op het eigen profiel.  

 

Binnen dit opleidingsonderdeel zijn er deeloverdrachten bij een geslaagd deelresultaat:

  • V5S222 - Stage (binnen en over academiejaar)
  • V5S132 - Talentontwikkeling 3 (binnen en over academiejaar)

Stage

Een tweede examenkans kan enkel voor wie een eerste examenkans voor stage heeft opgenomen tijdens het academiejaar. Wie onvoldoende scoort voor het onderdeel stage, moet de stage hernemen in de zomervakantie (4 tot 6 weken). Bij voorkeur gaat de stage door in hetzelfde bedrijf, indien dit niet mogelijk is wordt in overleg met de stagebegeleider gezocht naar een alternatief. De periode en invulling van de stage worden in overleg met de stagebegeleider en het bedrijf bepaald. De stagementor en stagebegeleider evalueren de student via een eindevaluatie.

Talentontwikkeling 3 

De materie die werd gezien tijdens de contactmomenten dient zelfstandig te worden doorgenomen. Daarnaast wordt er een taak voorzien. De student neemt hiervoor contact met de docent van het vak.