Internationaal fiscaal recht (MW) (B-VIVZ-V3S255)

Doelstellingen
DLR 1 De Bachelor BM heeft inzicht in contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen en hun onderlinge samenhang en kan dit toepassen in een ruime, geglobaliseerde en veranderende context.
Begintermen
Dit opleidingsonderdeel komt in het modeltraject na personenbelasting en vennootschapsbelasting. De basiskennis van beide opleidingsonderdelen wordt verondersteld gekend te zijn en wordt niet herhaald.
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V3S361 : Internationaal fiscaal recht
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor bedrijfsmanagement (Kortrijk) (Afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit) 180 sp.
- Bachelor bedrijfsmanagement via verkorte route (na bachelor handelswetenschappen en bedrijfskunde) (Kortrijk) (Afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit) 85 sp.
- Bachelor in het Bedrijfsmanagement voor inkomende studenten (Kortrijk) (Afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit) 180 sp.
- Bachelor Bedrijfsmanagement na graduaatsopleiding (Kortrijk) (Accountancy-Fiscaliteit (na graduaat accounting administration of boekhouden)) 90 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Internationaal fiscaal recht (MW) (B-VIVZ-V5S255)




Inhoud
Dit opleidingsonderdeel komt in het modeltraject na personenbelasting en vennootschapsbelasting. De basiskennis van beide opleidingsonderdelen wordt verondersteld gekend te zijn en wordt niet herhaald. Voor bepaalde begrippen en principes zal verwezen worden naar de cursus vennootschapsbelasting.
Deze begrippen en principes zullen niet opnieuw worden uitgelegd, doch maken integraal deel uit van de cursus. Volgende items komen aan bod:
1. Algemene beginselen van de internationale fiscaliteit
- oorzaak van internationale dubbele belasting
- remediëring van dubbele belasting door het Belgische interne recht
- juridische versus economische dubbele belasting
- bronnen van internationaal fiscaal recht
- belastingontduiking versus belastingontwijking
- doelstellingen van een dubbelbelastingverdrag
- maatregelen ter voorkoming van dubbele belasting
- het OESO-modelverdrag
- BEPS en MLI
- principes m.b.t. de toepassing van dubbelbelastingverdragen
2. Het OESO-modelverdrag
3. BEPS-actieplan en meer fiscale transparantie
- BEPS actieplan
- BEPS 2.0
- automatische gegevensuitwisseling is de nieuwe norm
- kaaimantaks
4. Europa en inkomstenbelasting
- institutioneel kader
- fiscale richtlijnen
- non-discriminatie en verdragsvrijheden
- fiscale staatssteun
5. Internationale taksplanning
- doelstellingen van internationale taksplanning
- US tax reform
- instrumenten van internationale taksplanning
- maatregelen ter vermijding van misbruik van verdragen
- maatregelen in het WIB ter bestrijding van internationale belastingontwijking
6. Hoe belast België buitenlanders?
- principe
- waarop zijn niet-inwoners belast?
- moeten niet-inwoners een belastingsaangifte indienen?
- berekening van de BNI bij NP, VN en RP
Studiemateriaal
De cursus is gebaseerd op het handboek "Internationaal belastingrecht toegepast" (vierde editie) door Tom Jansen en Anne Vanmaercke (uitgeverij Intersentia) - ISBN 9789400014558.
Er wordt ook een kopie van de PowerPoint ter beschikking gesteld.
Via het Toledo-platform wordt de leerstof aangevuld met (actuele) persartikels en video-materiaal. Deze behoren ook tot de leerstof.
Toelichting onderwijstaal
De onderwijs- en examentaal is het Nederlands.
Er kunnen wel in heel beperkte mate Engelstalige artikelen of videos gebruikt worden, wat gezien de inhoud van dit opleidingsonderdeel (internationaal fiscaal recht) ook logisch is.
Toelichting werkvorm
Een deel van de lessen wordt gegeven via een klassiek interactief hoorcollege, doch een deel wordt ook gegeven door één (of meerdere) gastdocent(en). Deze gastdocenten kunnen (mede) instaan voor (een deel van) de evaluatie. Hun inbreng behoort in elk geval tot de leerstof.
De verschafte PowerPoint bevat slechts de grote lijnen van de cursus; enkel dit studeren is dan ook ruim onvoldoende om te slagen voor het examen.
Elke les wordt gestart met een testje aan de hand van Socrative. Deze testjes hebben tot doel het leerproces van de student te optimaliseren. De resultaten van elke test worden voor elke volgende sessie individueel aan de student bekend gemaakt. Studenten kunnen hier vrijwillig aan deelnemen en kunnen op het examen zelf beslissen de behaalde resultaten al dan niet in te zetten als vorm van permanente evaluatie.
In uitzonderlijke omstandigheden kan een deel van de contactmomenten op de campus vervangen worden door (a)synchroon online leren.
Evaluatieactiviteiten
Internationaal fiscaal recht (MW) (B-VIVZ-V70539)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Het examen zal schriftelijk afgenomen worden enkele weken na afloop van het opleidingsonderdeel. Eén van de vragen kan een artikel uit de vakliteratuur zijn die u moet interpreteren met de opgedane kennis uit de cursus.
Op het examen kunnen 16 van de 20 punten verdiend worden. De overige 4 punten worden gequoteerd op een opdracht, een internationaal project en/of via gastcollege(s) - voor zover de omstandigheden dit toelaten. In uitzonderlijke gevallen zullen de 20 punten via het examen verdiend worden. De opdracht en/of gastcollege(s) wordt gespecifieerd via het Toledo platform.
Studenten kunnen op het examen kiezen om één te beantwoorden vraag in te ruilen tegen de reeds behaalde punten via de permanente evaluatie. Dit is de vrije keuze van de student. De student geeft dit aan in het daarvoor voorziene vak op de eerste pagina van de examenbundel.
In uitzonderlijke omstandigheden kan het voorziene schriftelijke examen vervangen worden door een online evaluatiegesprek.
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
De punten van de opdracht en/of de gastcollege(s) en de punten van de permanente evaluatie vervallen in het geval van een tweede zit. Het herexamen vertegenwoordigt dan de volle 20 punten.