Frans : bedrijfscommunicatie (B-VIVZ-V3S677)

Doelstellingen
Het beoogde ERK-niveau in Semester I = B 1.1.
DLR 7: De Bachelor BM communiceert schriftelijk en mondeling op een professionele wijze in de instructietaal van de opleiding en in minstens twee gangbare bedrijfstalen.
Beoogd niveau B1.1: vrij vlot
De student slaagt erin om woordenschat gerelateerd aan vertrouwde situaties i.v.m. de eigen leefwereld en het werkveld vrij vlot te gebruiken. Hij drukt zich uit met een redelijke mate van nauwkeurigheid met aangeleerde structuren en met het gepaste vakjargon, met steeds minder onderbrekingen, valse starts en herformuleringen. Hij maakt hierbij steeds minder elementaire fouten.
Het beoogde ERK-niveau in Semester II = B 1.2.
DLR 7: De Bachelor BM communiceert schriftelijk en mondeling op een professionele wijze in de instructietaal van de opleiding en in minstens twee gangbare bedrijfstalen.
Beoogd niveau B1.2: vlot met grotere nauwkeurigheid
De student slaagt erin om woordenschat gerelateerd aan de meeste voorkomende situaties in de eigen leefwereld en het werkveld te gebruiken. Hij drukt zich vlot uit en met een vrij grote mate van nauwkeurigheid in het juiste register, met aangeleerde structuren en met het gepaste vakjargon. Hij maakt hierbij weinig elementaire fouten.
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V3S387 : Frans: bedrijfscommunicatie
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor bedrijfsmanagement (Kortrijk) (Keuzetraject Digital Business Management) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
4 sp. Frans: bedrijfscommunicatie (B-VIVZ-V5S677)




Inhoud
Dit is een vervolgcursus op Frans_BM. Voor de vaardigheden wordt uitgegaan van een niveau A.2.2 als begincompetentie.
- De student kan de les in het Frans volgen, hij begrijpt de vraag die hem in het Frans gesteld wordt en kan die beantwoorden in het Frans.
- De student is in staat tot interactie in het Frans met zijn collega-studenten en de docent.
- De student kan zelfstandig noteren in het Frans en notities verwerken in het Frans.
Gedurende twee contacturen per week wordt het specifieke vakjargon, dat als introductie kan gelden voor het bedrijfsleven, aangeboden en getraind. De teksten en audiovisuele fragmenten die worden doorgenomen in de cursus zijn algemeen bedrijfseconomisch geïnspireerd. Verder worden diverse mondelinge oefeningen gemaakt, gelinkt aan bovenvermeld vakjargon en onderwerpen. De student leert vlot en correct cijfers lezen, begrijpen en noteren vanuit dictee. Hij herhaalt zelfstandig ‘les abominables’ en de basisgrammatica uit Frans_1 BM. Verder worden enkele grammaticale items die niet of weinig aan bod kwamen in Frans 1 BM herhaald en uitgediept (o.a. le pronom relatif, le passif, l'emploi du subjonctif).
Studiemateriaal
Verplicht
Cools T., Denturck E., Lannoo D. (2023). Blokwijzer - Les essentiels du français des affaires. Leuven: ACCO.
Cools, T. Le français des affaires 2. Kortrijk: Vives.
Aanbevolen
Toledo
Gebruik van online woordenboeken
Toelichting werkvorm
- College met activerende elementen (voor vakjargon) met mondelinge vaardigheidstraining, rollenspellen, korte presentaties, zelfstandig (voorbereidings)werk en oefeningen op Sofia (digitaal portaal).
- Er zijn (eventueel) opdrachten met permanente evaluatie die apart gequoteerd worden en waarvoor een verplichte aanwezigheid tijdens bepaalde lessen kan gevraagd worden (niet gerechtvaardigde afwezigheid wordt gesanctioneerd). Verdere info hierover wordt gegeven in de les en op Toledo.
In uitzonderlijke omstandigheden kan een deel van de contactmomenten op de campus vervangen worden door een online alternatief.
Evaluatieactiviteiten
Frans : bedrijfscommunicatie (B-VIVZ-V82830)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
V5S677 - Frans: bedrijfscommunicatie | 1-20/20 puntenschaal |
Deelexamen | 1-20/20 puntenschaal |
Schriftelijk examen waarbij de kennis van het bedrijfseconomische en optiespecifieke vakjargon, de inhoud van teksten, de leesvaardigheid en de luistervaardigheid worden getoetst. De student bewijst hier ook dat hij/zij cijfers correct kan lezen en noteren.
Mondeling examen (mogelijks ook onder de vorm van permanente evaluatie tijdens de lessen) waarin de kennis van het vakjargon zal worden getest aan de hand van inhoudelijke vragen. Tot slot wordt ook de kennis rond telefoneren getest op het mondeling examen. Alle info mbt die opdrachten zal tijdens de les worden meegedeeld.
Let wel: Bij het niet afleggen van een deel van het examen (in dezelfde examenperiode) kan de student niet slagen voor het specifieke OPO.
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
Zelfde modaliteit als eerste examenkans, er is echter geen permanente evaluatie. (zie Toledo)