Praktijktraining (B-VIVZ-V3S888)

4 studiepuntenNederlands6 dagenTweede semesterTweede semester
Castryck Lieve (coördinator) |  Casaert Annelies |  Castryck Lieve |  Huysentruyt Mira |  Van den Spiegel Sabine
VIVES Z POC PBA Bedrijfsmanagement

DLR 1: De Bachelor BM heeft inzicht in contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen en hun onderlinge samenhang en kan dit inzicht toepassen in een ruime, geglobaliseerde en veranderende context.

DLR 3: De Bachelor BM toont ondernemingszin, werkt zelfstandig, planmatig en nauwkeurig en handelt oplossingsgericht en innovatief om contextgebonden bedrijfs- en organisatieprocessen te optimaliseren.

DLR 5: De Bachelor BM maakt efficiënt en effectief gebruik van ICT-toepassingen ter ondersteuning van het management van bedrijven en organisaties.

DLR 6: De Bachelor BM verzamelt, analyseert, interpreteert en evalueert autonoom wetenschappelijke en contextgebonden kwantitatieve en kwalitatieve data en kan hierover professioneel rapporteren en aanbevelingen formuleren en toont hierbij een kritische onderzoekende houding.

DLR 7: De Bachelor BM communiceert schriftelijk en mondeling op een professionele wijze in de instructietaal van de opleiding en in minstens twee gangbare bedrijfstalen.

DLR 8: De Bachelor BM werkt constructief samen als lid van een divers team en neemt verantwoordelijkheid in verschillende taken en rollen binnen een bedrijf of een organisatie.

 


 

 

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V3S902 : Praktijktraining

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Praktijktraining (B-VIVZ-V5S890)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum-opdracht6 dagenTweede semesterTweede semester
Casaert Annelies |  Castryck Lieve |  Huysentruyt Mira |  Van den Spiegel Sabine
VIVES Z POC PBA Bedrijfsmanagement

In het vak praktijktraining komen volgende topics aan bod:

Teambuilding

In de loop van het 1e semester organiseert de opleiding een teambuildingsmoment: combinatie van speeddate 'oe ist' met je eerste sectorervaring. Alle details kan je op Toledo terugvinden. Dit is een verplichte activiteit in het kader van dit OPO Praktijktraining, waar elke student automatisch op ingeschreven is en verwacht wordt. De kostprijs wordt geschat op maximum € 20 per student en zal via de facturatie verrekend worden aan elke student van dit OPO. Wie afwezig is betaalt alsnog de factuur.

Kennismakingsstage

De student zoekt zelf een stageplaats en loopt 3 dagen stage in de administratie van een bedrijf of een accountantskantoor. Hij stelt hierover een rapport op in 3 delen: activiteitenrapport van de uitgevoerde taken, verslag van het interview met een financieel verantwoordelijke en bespreking van de jaarrekening.
De student maakt kennis met het bedrijfsleven en met de brede context van waaruit een onderneming werkt. De student krijgt inzicht in het financiële, de administratie, de aankoop, de verkoop, de logistiek en/of het internationale luik van het bedrijf. Zo maakt hij kennis met de organisatie van de boekhouddiensten en administratieve diensten van de onderneming.
 

Dagelijkse verrichtingen (per twee studenten)

De student boekt de dagelijkse verrichtingen van het derde en het vierde kwartaal van een boekjaar aan de hand van praktijkdocumenten (aankoop, verkoop, financieel, diversen). Hij stelt de btw-aangiftes en de intracommunautaire listing op. Hij maakt de proef- & saldibalans op per periode. Hij gebruikt hiervoor het online boekhoudpakket "Octopus". De student controleert en verbetert het werk van een andere groep en rapporteert hierover.


Eindejaarsverrichtingen en jaarrekening (groepswerk - +/- 4 studenten)

De student sluit de boekhouding correct af: hij boekt de eindejaarsverrichtingen aan de hand van de inventaris, hij raamt de belastingen en verwerkt het resultaat. Op basis van de definitieve saldibalans vult hij de jaarrekening in. Hij maakt hiervoor gebruik van het online boekhoudpakket "Octopus" en de site van de balanscentrale NBB voor het opstellen van de jaarrekening.

Voor dit vak is het aangeraden om boekhouden 1 en boekhouden 2 (AF) te volgen.

  • Richtlijnen kennismakingsstage en opdracht 1e Accountancy-Fiscaliteit.
  • Cursus en Toledo "Pratijktraining Accountancy: dagelijkse verrichtingen", HWB Kortrijk, Annelies Casaert - Lieve Castryck - Sabine Van den Spiegel.
  • Cursus en Toledo "Praktijktraining Accountancy: eindejaarsverrichtingen en jaarrekening", HWB Kortrijk, Annelies Casaert - Lieve Castryck - Sabine Van den Spiegel.
  • Software: Octopus (internetboekhouden),
  • https://www.nbb.be/nl/balanscentrale voor de modellen van de jaarrekening

Aanbevolen: cursus Boekhouden 1 en boekhouden 2 (AF) - HWB Kortrijk.

1) Stage en stageverslag: individueel volgens de stagerichtlijnen.
2) Dagelijkse verrichtingen: wordt op school opgestart op eigen laptop, één dossier per twee studenten. De verdere uitwerking gebeurt zelfstandig thuis en onder begleiding op school.
3) Eindejaarsverrichtingen en jaarrekening: wordt uitgewerkt in groepen van 4 à 5 studenten. Na de briefing op school gebeurt de uitwerking zelfstandig op afstand. Tussentijdse rapportering op Toledo volgens de richtlijnen.

Deze OLA bestaat (deels) o.a. uit 3 dagen stage. De modaliteiten van hoe deze stage zal worden georganiseerd, krijgen vorm in samenspraak tussen de student, de stageplaats en de hogeschool en kunnen per student variëren. Uiteraard blijven de studiebelasting (aantal u) en de te bereiken doelstellingen voor elke student dezelfde. In uitzonderlijke omstandigheden die een normaal verloop van de stage onmogelijk maken, kan een deel van de stage vervangen worden door een opdracht die op Toledo zal gecommuniceerd worden.

Deze OLA bestaat (deels) o.a. uit opdracht dagelijkse en eindejaarsverrichtingen. In uitzonderlijke omstandigheden kan een deel van de contactmomenten op de campus vervangen worden door (a)synchroon leren.

Evaluatieactiviteiten

Praktijktraining (B-VIVZ-V74610)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Self assessment/Peer assessment, Medewerking tijdens contactmomenten, Portfolio, Take-home
Leermateriaal : Wetboek/codex, Cursusmateriaal, Rekenmachine, Computer

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal
V5S890 - Praktijktraining1-20/20 puntenschaal

Teambuilding: in de loop van het 1e semester organiseert de opleiding een teambuildingsmoment: combinatie van speeddate 'oe ist' met je eerste sectorervaring. Alle details kan je op Toledo terugvinden. Dit is een verplichte activiteit in het kader van dit OPO Praktijktraining, waar elke student automatisch op ingeschreven is en verwacht wordt. De kostprijs wordt geschat op maximum € 20 per student en zal via de facturatie verrekend worden aan elke student van dit OPO. Wie afwezig is betaalt alsnog de factuur en wordt gesanctioneerd in het eindresultaat voor dit OPO met minpunten.

De puntenverdeling: 

  • Stage en stageverslag: 25% van de punten.
  • Dagelijkse verrichtingen: 25% van de punten.
  • Eindejaarsverrichtingen en jaarrekening: 50% van de punten.

Een student die geen stage loopt kan niet slagen voor dit vak.  Op basis van de peer- en selfassessment kan de eindscore van de individuele student negatief aangepast worden.

Voor de onderdelen 'dagelijkse verrichtingen en eindejaarsverrichtingen en jaarrekening' zijn er verplichte sessies voorzien (zie uurrooster).  De student wordt op deze momenten verwacht.  Bij ongewettigde afwezigheid zal dit implicaties hebben op de eindscore (0 op een onderdeel of minpunten op de eindscore of ...).
 

Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.

Er is geen tweede examenkans.
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.