Bedrijfsethiek en onderzoeksvaardigheden - BME (B-VIVZ-V2S581)

Doelstellingen
DLR 6 De Bachelor BM verzamelt, analyseert, interpreteert en evalueert autonoom wetenschappelijke en contextgebonden kwantitatieve en kwalitatieve data en kan hierover professioneel rapporteren en aanbevelingen formuleren en toont hierbij een kritische onderzoekende houding.
DLR 7 Enkel Schriftelijke Vaardigheden: De Bachelor BM communiceert schriftelijk en mondeling op een professionele wijze in de instructietaal van de opleiding en in minstens twee gangbare bedrijfstalen.
DLR 8 De Bachelor BM werkt constructief samen als lid van een divers team en neemtverantwoordelijkheid in verschillende taken en rollen binnen een bedrijf of een organisatie.
DLR 9 De Bachelor BM handelt op een ethische, deontologische en maatschappelijk verantwoorde wijze en reflecteert over het eigen handelen en dat van anderen.
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V3S898 : Onderzoeksopdracht bedrijfsethiek
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor in het Bedrijfsmanagement voor inkomende studenten (Kortrijk) (Keuzetraject Business Management & Entrepreneurship) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Bedrijfsethiek en onderzoeksvaardigheden - BME (B-VIVZ-V4S581)




Inhoud
De samenleving en meer specifiek de bedrijfsomgeving is de voorbije eeuw heel ingrijpend veranderd. Globalisering, commercialisering, massacommunicatie, enz. zorgen voor een nieuwe orde waarin bedrijfsethiek een steeds prominentere plaats inneemt. Vroeger stonden vooral de belangen van de aandeelhouders (shareholders) op de eerste plaats, nu wordt steeds meer aandacht besteed aan alle belanghebbenden (stakeholders). Tijdens de lessen gaan we dieper in op een ethische benadering van de rol en behandeling van de aandeelhouder, werknemer, consument, leverancier en omgeving. Daarnaast gaan we dieper in op de vele bedrijfscodes en de eigen beroepsethiek en bestuderen we de 'purpose' van een onderneming aan de hand van een troevenanalyse. De studenten diepen deze kennis uit via particuliere casussen waarbij het contact met het bedrijfsleven belangrijk is.
Voor de uitwerking van die casussen worden de studenten begeleid: Hoe bouw je een groepswerk op, hoe doe je efficient aan desk- en field research (databanken en catalogus in de bibliotheek en erbuiten), hoe analyseer je teksten en bouw je zelf een tekst op, ... De theorie wordt telkens toegepast op het werkstuk zelf. De studenten bereiden deeltaken vooraf voor, zodat ze in de les feedback krijgen.
Studiemateriaal
Slides beschikbaar op toledo.
Toelichting werkvorm
Discussie - Hoorcollege
Tijdens de lessen bedrijfsethiek krijgt de student de inhoudelijke input (i.c. stakeholdersmodel, troevenanalyse...) via de slides op Toledo. De student dient tussentijds met zijn groep delen uit het te schrijven groepswerk te rapporteren.
Tijdens de lessen onderzoeksvaardigheden wordt de student begeleid, zodat hij goede informatie vindt, zodat hij een goede tekst leert schrijven, enz. De student overleest iedere keer het hoofdstuk voor de les gegeven wordt. Dit wordt concreet in de voorafgaande les meegegeven. In de les zelf worden stukken uit het gelezen hoofdstuk behandeld aan de hand van korte oefeningen en daarna aan de hand van de eigen tekst.
De student moet in groep op gezette tijden een tekst over zijn casus meehebben/indienen/aanpassen aan commentaar uit vorige lessen. Op het einde werkt hij/zij de tekst zelfstandig (met de groep) af volgens de inhoudelijke en onderzoeksvoorwaarden.
In uitzonderlijke omstandigheden kan een deel van de contactmomenten op de campus vervangen worden door (a)synchroon online leren.
Evaluatieactiviteiten
Bedrijfsethiek en onderzoeksvaardigheden - BME (B-VIVZ-V83867)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
De studenten doen een stakeholdersanalyse en werken de 6 troeven uit van een bedrijf naar keuze.
Het werkstuk voldoet zowel inhoudelijk (verwerking stakeholdersmodel en troevenanalyse) als formeel aan de voorwaarden:
- logische structuur
- voorblad met goede titel
- inhoudstafel
- inleiding (500-1000 woorden)
- eigenlijke tekst (minimaal 8000 woorden, maximaal 12 000 woorden): correcte en degelijke bronverwijzingen in de tekst zijn van uiterst belang
- conclusie (500 - 1000 woorden)
- volledige bronnenlijst, met bronvemerlding in de tekst.
- bijlage: uitgetikte interviews
- eventuele andere, vrijblijvende bijlages
De paper wordt tijdens de laatste les bedrijfsethiek en onderzoeksvaardigheden ingediend. Daarnaast stuurt de groep hun paper ook op per mail naar de betrokken docenten.
Daarbovenop kan een student pas slagen wanneer
- hij/zij altijd tekststukken ingediend heeft op de gevraagde momenten
- hij/zij steeds aanwezig is bij de tussentijdse feedback tijdens de les
- hij/zij aanwezig is bij de momenten dat er aan het groepswerk gewerkt wordt tijdens de les
Het groepsresultaat (ingediende werkstuk) is onderhevig aan een peer assessment dat bestaat uit twee individuele assessments. Het eerste assessment halfweg de periode telt mee voor 30% en het tweede assessment voor 70% zodat de student kan bijsturen wanneer nodig. Het percentage dat de student boven/onder het groepsgemiddelde zit, wordt opgeteld/afgetrokken van het groepsresultaat. Wanneer de docent dit nodig acht, kan die dit percentage tot 30% aftoppen in het voordeel van de betrokken student.
Wanneer een student binnen de groep problemen heeft, verwittigt die zo snel mogelijk beide docenten.
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
Indien de student niet geslaagd is omdat het werk een onvoldoende kreeg, herwerkt de student samen met de groepsleden het ingediende werkstuk.
Indien de student niet geslaagd is omdat het peer-assessment aantoonde dat de student niet voldoende heeft meegewerkt, krijgt de student een individuele taak.
Indien de student niet slaagt omdat hij niet deelnam aan het groepswerk, maakt de student zelfstandig de groepsopdracht.