Filosofie en onderzoek 2e semester (B-VIVZ-V2S673)

3 studiepuntenNederlands36 urenTweede semesterTweede semester
Vroman Kurt (coördinator) |  Rogge Gwendolyn |  Vandorpe Elke |  Vroman Kurt |  N.
VIVES Z POC PBA Bedrijfsmanagement

DLR 6 De Bachelor BM verzamelt, analyseert, interpreteert en evalueert autonoom wetenschappelijke en contextgebonden kwantitatieve en kwalitatieve data en kan hierover professioneel rapporteren en aanbevelingen formuleren en toont hierbij een kritische onderzoekende houding.

DLR 7 Enkel Schriftelijke Vaardigheden: De Bachelor BM communiceert schriftelijk en mondeling op een professionele wijze in de instructietaal van de opleiding en in minstens twee gangbare bedrijfstalen.

DLR 9 De Bachelor BM handelt op een ethische, deontologische en maatschappelijk verantwoorde wijze en reflecteert over het eigen handelen en dat van anderen.

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
V3S898 : Onderzoeksopdracht bedrijfsethiek
V2S672 : Filosofie en onderzoek 1e semester

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Filosofie en onderzoek 2e semester (B-VIVZ-V4S673)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-practicum-opdracht36 urenTweede semesterTweede semester
Rogge Gwendolyn |  Vandorpe Elke |  Vroman Kurt |  N.
VIVES Z POC PBA Bedrijfsmanagement

Tijdens de eerste weken Filosofie krijgt de student een inleiding op verschillende filosofische en levensbeschouwelijke onderwerpen aan de hand van kernvragen (referentiekader, kennisfilosofie (allegorie van de grot), ethiek, politieke filosofie). Ethische keuzes zijn enerzijds individueel, anderzijds ook cultureel gestuurd. Wat betekent het als individu om ethische keuzes te maken? In welke mate worden deze keuzes beïnvloed door culturele adaptatie. Zijn er zo’n dwingende contexten die individuele keuzes zo onderdrukken dat we spreken van morele blindheid. Cruciaal en centraal staat de verandering van een tijdperk in de Westerse cultuur. Wat is de inhoud en het proces van een veranderend tijdperk. En vooral: voor welke keuzes staan we op niveau van cultuur, organisatie, team en individu. Daarbij gaan we dieper in op de vele bedrijfscodes en de eigen beroepsethiek en bestuderen we de 'purpose' van een onderneming aan de hand van een troevenanalyse. De studenten diepen deze kennis uit via particuliere casussen waarbij het contact met het bedrijfsleven belangrijk is en bundelen deze casussen in een individueel portfolio.

Tijdens de lessen Onderzoek worden de studenten begeleid in de uitwerking van de casussen. Volgende zaken komen aan bod: desk- en field research (databanken en catalogus in de bibliotheek en erbuiten), analyse van teksten, opbouw van teksten (al dan niet met de hulp van AI), verwerkin van alle informatie in een poster (structuur; vormgeving, doelstelling, conclusie), onderzoeksvraag/these opstellen, bronvermelding,...

 

§ Ethische keuzes zijn enerzijds individueel, anderzijds ook cultureel gestuurd. Wat betekent het als individu om ethische keuzes te maken? In welke mate worden deze keuzes beïnvloed door culturele adaptatie. Zijn er zo’n dwingende contexten die individuele keuzes zo onderdrukken dat we spreken van morele blindheid.

§ Cruciaal en centraal staat de verandering van een tijdperk in de Westerse cultuur. Wat is de inhoud en het proces van een veranderend tijdperk.

§ En vooral: voor welke keuzes staan we op niveau van cultuur, organisatie, team en individu.

Slides beschikbaar op Toledo.

Vives Tutorial.

“Leven in een tijdperk van verandering”, Leuven, K. Vroman

De onderwijstaal is het Nederlands, maar studenten dienen ook op zoek te gaan naar niet-Nederlandstalig bronnenmateriaal.

Groepsopdracht - Groepswerk - Oefeningen/opdrachten - Veldwerk

Tijdens het hoorcollege komen verschillende filosofische en bedrijfsethische topics aan bod tijdens de eerste lesweken. De laatste weken verschuift de focus naar het uitwerken van de groepsopdracht.

Tijdens de lessen onderzoek leren de studenten hoe ze aan onderzoek doen en een tekst opstellen. De opdrachten die worden gegeven tijdens de lessen filosofie werken we formeel uit in de lessen onderzoek. De laatste weken ligt de focus bijna uitsluitend op de groepsopdracht en de opbouw van een poster.

Evaluatieactiviteiten

Filosofie en onderzoek 2e semester (B-VIVZ-V85450)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Computer

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

2/20: Individueel portfolio, Pass or Fail

8/20: (Groeps)voorstelling poster. Hierbij bepalen de examinatoren welk deel van de poster een groepslid moet uitleggen opdat elk lid van de groep op de hoogte is van het volledige werk. Tijdens en na de voorstelling kunnen de examinatoren vragen stellen.

6/20: Individueel reflectieverslag aangeboden posters: Na het aanhoren van alle posters, stellen de examinatoren een reflectievraag. De studenten dienen dit verslag individueel te maken met behulp van een laptop.

4/20: de student beantwoordt schriftelijk 2 vragen over de geziene leerstof filosofie. Hierbij zijn geen hulpmiddelen (laptop) toegestaan.

Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.

2/20: Individueel portfolio, Pass or Fail

8/20: Voorstelling poster. Individuele voorstelling van de poster. Indien er meerdere groepsleden het vak moet hernemen kan de voorstelling in groep gebeuren. Hierbij bepalen de examinatoren welk deel van de poster een groepslid moet uitleggen opdat elk lid van de groep op de hoogte is van het volledige werk. Tijdens en na de voorstelling kunnen de examinatoren vragen stellen.

6/20: Individueel reflectieverslag aangeboden posters: Na het aanhoren van alle posters, stellen de examinatoren een reflectievraag. De studenten dienen dit verslag individueel te maken met behulp van een laptop.

4/20: de student beantwoordt schriftelijk 2 vragen over de geziene leerstof filosofie. Hierbij zijn geen hulpmiddelen (laptop) toegestaan.